"Послание за нея" на 8 март в Тервел

„Послание за нея“ - така се нарича изложбата в градския музей в Тервел, в която са подредени вековни картички с послание към жената

"Послание за нея" на 8 март в  Тервел | StandartNews.com

„Послание за нея“ - така се нарича изложбата в градския музей в Тервел, в която са подредени  вековни картички с послание към жената. Те са от семейните архиви на граждани, съхранили картичките от миналия век. В колекцията влизат общо 83 картички, две от които са от 1918 година. Те не съдържат осмомартенски послания, защото в онези времена Осми март не е бил част от празничния календар у нас. Интересно е да се отбележи, че едната от картичките на вековна възраст е изпратена от фронта. Другата е за доктор в Осман Пазар (днешен Омуртаг), а втората – датирана с 11 август 1918 г. разказва за организирано увеселение в Шумен. 
  Има и картички от 1929 и 1930 година с текст на румънски език, като Тервел е записан като Curt Bunar (Курт Бунар - името на гр.Тервел до 1942 г.) Възрастни хора припомнят от разкази на родителите си, че в годините на румънската окупация е било забранено да се пише на български език. Фабричните надписи на картичките показват, че част от тях са произведени във Франция, Италия и Германия.
 Най-старата осмомартенска картичка е от 1968 година и е запечатала детски лик, с осмомартенско послание към мама. 
 Изложбата може да бъде разгледана в сувенирния център на музея от днес до 31-ви март, след което картичките ще бъдат върнати на притежателите им. Техните сканирани копия обаче щели да  влязат в архива на музея.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай