Обсъждат европакета „Чиста енергия“

Стара Загора ще бъде домакин на двудневен форум, днес и утре, на който ще се обсъжда европейския пакет „Чиста енергия“ и произтичащите от него политики в сектор енергетика.

Обсъждат европакета „Чиста енергия“ | StandartNews.com


  Стара Загора ще бъде домакин на двудневен форум, днес и утре, на който ще се обсъжда европейския пакет „Чиста енергия“ и произтичаащите от него политики в сектор енергетика. Това е най-големият законодателен пакет в историята на енергийната политика на ЕС. Неговата цел е да се гарантира, че пазарът на електроенергия в ЕС е конкурентоспособен, ориентиран към потребителите, гъвкав и недискриминационен. Споразумението предоставя повече права на потребителите, като същевременно защитава уязвимите клиенти. Пакетът „Чиста енергия“ е насочен към поощряване на възобновяемите източници на енергия.
  В дискусията ще участват енергийният министър Теменужка Петкова, представители на Европейската въглищна асоциация ЕВРОКОЛ, еколози, инвеститори, синдикалисти и други. Днес на форума министър Теменужка Петкова ще говори за постигнатото в енергийния сектор в България през последните години и предизвикателствата пред развитието на бранша в контекста на европейските политики, заложени и в пакета от мерки „Чиста енергия“. Залогът е бъдещето на въглищните централи в България, които са основно в комплекса "Марица.изток" и дават близо 40% от електроенергията на страната. Държавни инвестиции в сектора ще могат да се правят до 2025 год. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай