Общински съветник предлага да се възроди театралната трупа в Перник

Предложението си той е внесъл в Общинската администрация и в Общинския съвет в града

Общински съветник предлага да се възроди театралната трупа в Перник | StandartNews.com

„Тази моя идея срещна много голямо обществено одобрение, защото почти всеки човек, с когото съм говорил по различни теми, ме пита и за възстановяване на театралната трупа в града. Предложението ми се състои в това да бъде проведен конкурс за избор на директор на театър“, заяви в телевизионно интервю общинският съветник от „Възраждане“ Радослав Червенков.

„Това е първата стъпка, която смятам, че трябва да бъде направена, защото според Закона за закрила и развитие на културата, избор на директор на такава институция се прави на всеки 4 години. Последният такъв е трябвало да бъде направен през 2019 г. Дали е направен, дали не, това вече не знам, но мандатът му е изтекъл“, обясни Червенков.

Според него в условията на конкурса трябва да се заложи и изискване за развитие на театралната дейност в града. „Това е от изключително значение. Драматичният театър „Боян Дановски“ и театралната дейност в Перник имат своята публика и интересът към този тип културна дейност се разраства. Така че това е нужно за нашия град. Смятам, че има почва за развитие, все пак тази институция съществува още преди Перник да стане град“, каза съветникът.

Предложението си той е внесъл в Общинската администрация и в Общинския съвет в града.

„Имаме един ремонтиран Дворец на културата, сега е време да бъде изпълнен с живот. Буквално преди дни пуснах предложението. Исках да го анонсирам и пред  перничани. Ще видим какъв ще е отговорът, но в крайна сметка смятам, че ако Общината иска да развива театъра, то е редно да проведе конкурс, да се чуят идеите, за да се види кой има потенциал да оглави институцията. Ако пък местната власт не иска да го развива, смятам, че не е необходимо да има директор на театъра. Защото в момента какво се получава - осветителят и още едно техническо лице си имат директор. Аз мисля, че няма нужда от тези разходи, ако няма да се развива театрална дейност. Директорът на Двореца на културата може да поеме и това задължение. Но ако искаме да развиваме истинска театрална дейност, трябва да има перспектива и идеи за бъдещето“, допълни общинският съветник от "Възраждане" Радослав Червенков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай