Харманли иска пари от държавата заради трагедията в Бисер

Общината търси безлихвен заем, за да може да изплати искове след трагедията през 2012 г

Харманли иска пари от държавата  заради трагедията в Бисер | StandartNews.com

Община Харманли ще търси безлихвен заем от държавата, за да може да изплати искове по дела на ищци от трагедията в село Бисер,през 2012 г.,заведени по времето на предишното управление. 
 Както е известно, след поройни дъждове язовир Иваново прелива, стената му се къса и залива селото. Трагедията отнема живота на 9 човека. Пострадали жители завеждат граждански дела от 2013 г. насам за имуществени и неимуществени вреди срещу община Харманли и Министерството на отбраната, като собственик на земята, върху която е разположен язовира. Към момента били заведени общо 33 дела като исковете са за над 4 млн. лв.,  информират от общината.
 От Апелативния съд в София имало вече постановени 3 решения, по които община Харманли е осъдена да заплати общо 1 169 537 лв., от които 670 000 лв. главница и 499 537 лв. лихви и такси. Тази сума, след запор на сметките на общината, е била преведена по сметката на частен съдебен изпълнител. Община Харманли е обжалвала и трите решения на АС - София пред ВКС.В края на месец ноември и началото на декември се очаквали още 5 решения на Апелативния съд в София. 
 "Финансовото състояние на Община Харманли е стабилно, но нито една община не може да се справи със задължения, които са на стойност, равна на собствените й приходи. Хората са прави да търсят правата си, но ние сме поставени в позиция да защитаваме действията или бездействията на предишното ръководство на общината.", заяви в ефира на Радио Стара Загора сегашният кмет на община Харманли
Мария Киркова.  Затова общината щяла да иска от Министерството на финансите да й бъде отпуснат 2,3 млн. лв безлихвен заем за сметка на републиканския бюджет със срок за погасяване не по-дълъг от края на следващата година. Докладната за заем щяла да  бъде внесена от кмета на общината за одобрение на предстоящата общинска сесия в сряда.В предварителни разговори министърът на финансите Владислав Горанов е изразил подкрепата си. Заемът щял да бъде използван, когато е необходимо за изплащане на обезщетенията на ищците.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай