Коронавирус във фабрика с 900 души в Плевен/ОБНОВЕНА/

Фабриката е затворена, вчера са направени 33 теста на служителите

Коронавирус във фабрика с 900 души в Плевен/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Зараза от коронавирус пламна в шивашка фирма с над 1000 работнички в Плевен. Всички те са в принудителен отпуск.

След  две положителни проби на служители в предприятието,  здравните власти са препоръчали затваряне на само един цех, но превантивно собствениците са решили да карантинират цялото предприятие.

В ефира на Нова тв кметът на града Георг Спартански обясни, че към този момент са регистрирани пет положителни проби за COVID-19 на служители от цеха. Вчера са изследвани още 33-ма души. „Вероятно предстоят тежки и важни решения за града“, коментира Спартански.

„Има данни за една работничка, която е развила заболяване на белите дробове, вероятно пневмония. Това се е случило в началото на април. От 8 април  не е на работа. При тестване дала положителен тест за коронавирус. След това са направени още 20 или 30 теста, от които има още 4 положителни. От вчера има взети още 33 проби. Фабриката е затворена, въпреки че огнището е открито в цех със 100 работнички. Затварянето е превантивно до 4 май“, обясни още кметът на Плевен.

Става въпрос за фабрика с над 1000 работнички, едно от основните шивашки предприятия у нас -  завод „Мизия” в Плевен, съобщи малко по-късно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На 15 април е хоспитализирана една от работничките. Двама души от семейството й също са дали положителни проби. На 19 април са регистрирани още два случая. Вчера са изследвани 33 проби, 19 се оказаха положителни, съобщи доц. Кунчев. Всички те без един техник са без симптоми, но са положителни, допълни той.

Затова днес ще се изследва целия цех. Предприятието само е решило да се постави под 14 дневна карантина за по-голяма сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай