Кметът на Благоевград спря безобразие с космически заплати

Служители си написали благи суми

Кметът на Благоевград спря безобразие с космически заплати | StandartNews.com

Безобразие с космически заплати на трима от старите зам.-кметове спря новият кмет на Благоевград Илко Стоянов.

Оказа се, че има заповед на временния кмет на града Ясен Попвасилев, с която трима от напусналите зам. -кметове ще получат по 6 заплати като обезщетение - общо над 50 000 лв. Стоянов спря скандалната заповед още в първия ден от встъпването си в длъжност и и съобщи за нея на първата си пресконференция.

„По Кодекса на труда се полагат такива възнаграждения. Мярката е законна, но не е морална”, заяви Стоянов, твърдейки, че тримата са имали правото да откажат, но не са го направили. "Законът ми дава правото да назнача екип и да отстраня стария, без да се дължат обезщетения. Спрял съм заповедта и съм готов да защита решението си и пред съда“, каза още кметът.

Новоизбраният кмет обяви, че са образувани дисциплинарни проверки срещу административния секретар Мария Захова и началника на правния отдел Станислава Иванова, но отказа да съобщи подробности.

Репортерско проучване на Struma. com установи, че един от мотивите за това действие на кмета са възнаграждения, които двете служителки в екипа Томов са си написали по време на изборите, които струваха на благоевградчани около 1 млн. лв.

Кметът изрази недоумението си от това, че юристите на общината не са обжалвали в съда финансова корекция от около 3 млн. лв. наложена на общината.

Няколко заповеди от предишния екип е спрял Илко Стоянов, свързани с изграждане на временен обект в кв. Еленово, отменил е заповед за безплатното паркиране на всички бивши кметове и е направил 2 предложения до ОБС.

Илко Стоянов коментира предложение, постъпило към него от общинския съветник Йосиф Кочев, относно проблемите около Наредбата за стимулиране на раждаемостта в Община Благоевград.

„С председателя на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков ще организираме среща с медиите и заинтересованите лица, за да видим какво може да се направи във връзка с наредбата.

Ще трябва да намерим начин помощта да бъде изплатена на хората“, посочи кметът на Община Благоевград. Новият кмет обяви, че ще се наложи и финансова корекция на общинския бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай