Избраха новата мис "Кюстендилска пролет", кметът се поклони

Днес Кюстендил отбелязва традиционния си празник "Кюстендилска пролет"

Избраха новата мис "Кюстендилска пролет", кметът се поклони | StandartNews.com

Източник: Община Кюстендил

Новата девойка с титлата на конкурса "Кюстендилска пролет" се казва Лея Йорданова. Тя беше избрана на спектакъл, състоял се на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил снощи.

За нейни подгласнички бяха избрани Нилана Колевска и Милана Стоянова. Претендентките за титлата тази година бяха 14.

Наградите на победителките връчиха кметът Огнян Атанасов, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов и заместник-кметът Кристиян Иванчов. Победителката получи 1500 лв. парична награда от общината, а подгласничките ѝ - по 900. Всички участнички получиха и предметни награди от общината и спонсори.

Водещ на събитието беше Димитър Павлов, а гостите на спектакъла видяха фолклорните изпълнения на Деси Добрева и на един от най-популярните сред младата аудитория в България рап-изпълнители – FYRE и DJ THEO.

"Бъдете здрави и обичани, носете с гордост лентите и защитавайте навсякъде герба на Кюстендил", пожела на победителката и подгласничките й кметът на града Огнян Атанасов. "Всички сте достойни, поклон пред вас", допълни той.

Днес Кюстендил отбелязва традиционния си празник "Кюстендилска пролет" (21 март). Празникът представлява съчетание на култови практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители, и е допълнен от християнските традиции на Средновековието, с интерпретации на легендата за свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище на хълма над града - Хисарлъка.

Тазгодишните пролетни празници в Кюстендил ще продължат до 24 март. Възобновена е и традицията за празнично шествие до лесопарк "Хисарлъка".

Празничната програма днес ще започне в 11:30 ч. на площад "Велбъжд" с отслужване на молебен за здравето на кюстендилци. Програмата ще продължи на сцена "Базиликата" в Хисарлъка с ритуал по предаването на символите на Кюстендил, а девойка "Кюстендилска пролет" 2024 г. ще отправи поздрав до всички кюстендилци. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай