Инвестират близо 50 млн. лева в изграждането на модерен логистичен център край село Загоре

Парцелът обхваща територия от 55 декара

Инвестират близо 50 млн. лева в изграждането на модерен логистичен център край село Загоре | StandartNews.com

С водосвет дадоха началото на изграждането на логистичен център BILLA България в село Загоре, община Стара Загора. Складовата база ще обслужва районите на Централна и Южна България. Парцелът обхваща територия от 55 декара. Площта на складовите помещения е 16,5 хил. кв.м и е разпределена в сектори със сух и охладен склад, както и административна част. Обектът ще бъде сертифициран по международния BREEAM стандарт за зелено строителство, който гарантира, че складовата база е проектирана и ще бъде управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост.

„Имаме сериозни планове за развитие и това е ясно от откриването на над 10 наши обекта всяка година. Изграждането на втора за нас складова база е естествено продължение на дългогодишните ни усилия за развитие на компанията. Нашата основна цел е да постигнем по-голяма гъвкавост и ефективност при обслужването на нашите над 150 магазина в страната. Инвестицията е близо 50 млн. лева и вярвам, че това е важно не само за нас като компания, но и за икономическото развитие на региона. Надяваме се всички дейности по изграждането на базата да приключат до началото на 2025 година. Ще открием нови над 200 работни места и ще предложим добри условия и социални придобивки на нашите служители“, сподели по време на събитието г-н Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България. Той подчерта, че компанията е получила изключително съдействие от Община Стара Загора при реализирането на инвестицията си.  В церемонията се включиха още Валтер Волф – главен оперативен директор на BILLA България и Влади Рашев – ръководител на техническия отдел на фирмата.   

 „От името на кмета Живко Тодоров ви благодаря, че избрахте община Стара Загора за изграждането на втората в България логистична база и първа от такъв тип. Това е поредна добра оценка на бизнеса, че в нашия регион има перспектива за развитие. През последните години, стратегията, по която работи Общината, дава своите резултати и се привличат все повече инвестиции, както и се намалява административната тежест на процедурите, което допълнително подпомага компаниите“, каза Радостин Танев, временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора. Той допълни, че екипът на Общината приветства амбицията на „Билла“ да създаде своята база в синхрон с околната среда. На събитието днес присъстваха и зам.-кметовете  на Стара Загора Надежда Чакърова и Красимира Чахова, ръководителят на Зоопарка в града д-р Ивелина Илиева.

По време на символичното начало на дейностите по изграждане на логистичната база стана ясно, че ще бъдат интегрирани редица екосъобразни решения, като част от стратегическите цели на компанията за редуциране на парниковите емисии с 30% до 2030 г. и за пълна въглеродна неутралност до 2040 г. Обектът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90% от консумираната електроенергия. Ще бъде внедрена и иновативна технология за хладилна инсталации, позволяваща остатъчната температура от хладилните агрегати да бъде използвана за отопление на помещенията през зимните месеци. В проекта са заложени още последно поколение системи за проследяване и контрол на всички изразходвани ресурси, включително водните. С цел тяхната оптимизация ще бъде внедрена и специална технология за събиране на дъждовната вода и използването и за напояване на просторните зелени площи около базата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай