Галина Стоянова в Европарламента: Искахме да Ви убедим, че това е ценен продукт, който ще ни надживее

Демонстрация как се произвежда розовото масло направиха в Европарламента

Галина Стоянова в Европарламента: Искахме да Ви убедим, че това е ценен продукт, който ще ни надживее | StandartNews.com

ГРЪЦКИЯТ ЕВРОДЕПУТАТ И ДОКЛАДЧИК ПО ТЕМАТА МАРИЯ СПИРАКИ: мисля, че вървим в правилната посока!

Българският евродепутат откри събитието на Община Казанлък в Европарламента. Той благодари на всички свои колеги, които са част от хубавото българско мероприятие: „Горд съм, че част от духа на България е тук. Някои от Вас вече гостуваха в Казанлък и знаят за какво се борим, но сега минаваме на друго ниво.“, обяви в началотот на събитието на Община Казанлък Андрей Новаков. Той изказа благодарност и към „вълшебниците – децата, които танцуваха тук. Да Ви виждам тук, в Европейския парламмент ме изпраща там, където нашите деди са черпили сили от хилядолетия!, възкликна той. Евродепутатите бяха поздравени с вълнуващите изпълнения на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“ към едноименното казанлъшко читалище, с художествен ръководител и Почетен гражданин на Казанлък Цветан Цочев.

Андрей Новаков припомни свършеното до момента. Еврокомисията се съгласи с нашите аргументи и притесненията ни за бъдещето на розовото масло, въпреки това, имаме дълъг път да извървим, за да продължим битката си за производството на етерично-маслените култури като натурални продукти, както е било преди стотици години, за да продължи да е така и в бъдеще!“, заяви Андрей Новаков и благодари за интереса и пълната зала. Той обърна внимание, че „България е най-големият производител на розово масло в света, това е течното злато на България“.

Той приветства присъствието на събитието на г-жа Мария Спираки, евродепутат от Гърция, докладчик за разглеждането на Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP): „Тя беше в Казанлък, в шест сутринта, в розово поле, сред аромата на розите и стана силен посланик на розовото масло.“- С тези думи Андрей Новаков покани за приветствие г-жа Спираки: „Много съм радостна за участието ми в това прекрасно събитие! Страхотна работа на Андрей Новаков.“, сподели гръцкият евродепутат. Тя отбеляза важността на розовото масло и че върви процес по преразглеждане на неговия статут: „Постигнахме компромис в отношението към него и другите етерично-маслени култури, те ще бъдат разглеждани като изключение в следващите четири години. Посещението ми в Казанлък беше повече от прекрасно преживяване, беше изключително!“, сподели тя. „На 11 септември 2023 г. ни подкрепете! Имаме доста дискусии и мисля, че може да намерим балансирано решение! Трябва да повишим нивото на разбиране по темата у хората! Мисля, че вървим в правилната посока.“, посочи Мария Спираки.

Събитието уважиха всички български евродепутати и много от техните колеги от различни държави. Кметът Галина Стоянова се обърна към всички тях: „Днес Европейският парламент е България, защото България дойде да подкрепи изключителния представител на нашата страна Илияна Иванова и тя се представи прекрасно!“, започна обръщението си Кметът на Казанлък. „Защото тук, при Вас гостуваме, за да Ви кажем, че розата и розовото масло са не просто традиция и производство, те за нас са идентичност.“, заяви Стоянова. Тя разказа как са търсели най-добрия начин да убедят евродепутатите, че розовото масло е важно: „Искахме да Ви убедим, че това е ценен продукт, който ще ни надживее. Търсехме най-добрия начин да го покажем. Естествено, Роза Дамасцена пристига в България през 17 век. Оттогава тя е Царицата на Долината, оттогава тя печели всички златни медали по света. Затова Ви донесохме тази роза, която може да пипнете, да видите как ухае, независимо, че е минал май и юни. Да Ви покажем как от красивата роза се получава розовото масло през дестилерията. Стотици години тази инсталация е точно такава, каквато я виждате. Стотици години българското розово масло има своите най-високи качества и защото е най-предпочитано, фармацевтичната индустрия не може без капчицата розово масло, която прави аромата траен.“, разказа Галина Стоянова. „Розовото масло се използва и в Космоса, защото едно от най-силните му качества е, че издържа на висока температура и в различни условия. То е част от хранителната индустрия по цял свят, опитайте продуктите, които носим, за да се уверите, че са вкусни и полезни за организма!“, прикани тя гостита на събитието на Казанлък. „Тук сме от името на всички българи, които пазят тази традиция в семействата и домовете си, да Ви призовем: Знайте! Когато гласувате регламента за розовото масло, Вие гласувате за това то да ни надживее или да сложите край на една традиция, която определя нашата идентичност! Сигурна съм за Вашия избор!“, увери Кметът на Казанлък. „Благодаря на всички присъстващи и специално на Мария Спираки, на всички Вас, които заставате зад България!“, каза Галина Стоянова.

Розопроизводителят и собственик на дестилерия Симеон Георгиев лично запозна присъстващите с детайли около историята на розопроизводството и процеса на дестилация. Така, на място, всички евродепутати имат възможност лично да се убедят в напълно органичния произход на розовото масло, че не само не е вредно, а е изключително полезно за човешкото здраве, а процесът на производството му е стара, утвърдена трдиция, която по никакъв начин не включва използването на химикали.

На вниманието на членовете на Европейска парламент Община Казанлък представя и изключителната изложба “Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък“ за историята на розопроизводителите, покорили със своята продукция във времето най-престижните европейски изложения.

В началото на юли тази година, във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът на Европейския съюз прие аргументите на България и още седем страни - членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията, които да бъдат представени след четири години. Следващо гласуване по темата предстои през септември тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай