560 тона боклук извадиха от р.Искър

Операцията струвала 185 хиляди лева, но за редовното почистване на реката ще трябва целево финансиране

560 тона боклук извадиха от р.Искър | StandartNews.com

Изнесоха 560 тона боклук и около 160 кубика дърва от плаващото сметище, което се образува на река Искър до Своге.

Операцията струвала 185 хиляди лева, но за редовното почистване на реката ще трябва целево финансиране, предаде БНТ.

Отпадъците ще бъдат депонирани в депото в Костинброд, а дървеният материал в самата община. Остава обаче въпросът как ще бъде почиствана реката регулярно.

"Моето мнение е, че има достатъчно компетентни хора, които са в различните институции. Тези хора, тези специалисти, трябва да помислят дали не е разумно по поречието на реката от столицата насам да има някакви преградителни съоръжения, за да може да се улавя този боклук, който така или иначе съществува", коментира зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

За почистването на сметището отговаряше областният управител на София, който носи отговорност и за почистването на реката извън урбанизираната територия.

"Вчера в 7.30 ч. почистването приключи. Времето наистина ни създаде малко неприятности, тъй като се заледи и беше по-трудно. Иначе щяхме да свършим и по-рано. Искам да кажа, че само таксата за депото в Костинброд е над 70 хиляди лева за този боклук", заяви Илиан Тодоров.

Пари обаче трябват и на областната управа и на общината, за да не се стига до състоянието на река Искър, в което тя беше само преди броени дни.

А останалите сега 35 хиляди лева от отпуснатите спешно от държавата пари, ще бъдат върнати в държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай