Неделя,

„Воля“ - НФСБ може да е следващ партньор на ГЕРБ

От: Редактор -
„Воля“ - НФСБ може да е следващ партньор на ГЕРБ
A
A
A

"Създаването на този нов съюз имаше много бърза и кратка предистория с решението на ВМРО да се яви самостоятелно на изборите. НФСБ нямаше много възможности за маневриране в тази ситуация.

Съвсем друг въпрос е, че напрежението между Веселин Марешки и Обединени патриоти беше много повече фокусирано върху Красимир Каракачанов." Това каза политологът Антоний Гълъбов пред Марица.

Големият въпрос е в това на каква подкрепа би могъл да разчита този съюз и дали ще присъства в следващото Народно събрание. Според мен решението на ВМРО да се яви самостоятелна на изборите е рисково. Те се позовават на добрите си резултати от европейските избори, но оттогава мина доста време.

Така че е много трудно да се преценят шансовете при самостоятелно явяване на ВМРО и  на някакъв съюз около НФСБ и "Воля".  Но ако този съюз влезе в следващия парламент, изглежда вероятно това да е партньор на ГЕРБ.

Това, което наблюдават колегите, е, че по-скоро партията ИТН на Слави Трифонов привлича националистически вот. Големият въпрос е, когато същите избиратели ще трябва да избират между отделна партия и съюз, към кой ще се ориентират. Това ще зависи от кампанията.

Имаше разколебаване и усещане за несигурност  в самите избиратели на ГЕРБ в края на лятото и септември-октомври. Струва ми се, че в момента избирателите на ГЕРБ са консолидирани. Твърдя, че на тези избори ще бъде много важен протестният вот.

С други думи - избиратели на една партия, които по някаква причина решават да не я подкрепят. В това отношение протестният вот на ГЕРБ е малък. Затова смятам, че едва ли Цветан Цветанов ще успее да привлече разочаровани от ГЕРБ избиратели в очаквания от него мащаб.

Периферия от леви избиратели най-вероятно няма да подкрепят БСП. В това отношение БСП има по-голям потенциал за разпиляване на собствените им гласове, отколкото ГЕРБ.", коментира Антоний Гълъбов.

 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички