„Воля“ - НФСБ може да е следващ партньор на ГЕРБ

Това смята доц. Антоний Гълъбов

„Воля“ - НФСБ може да е следващ партньор на ГЕРБ | StandartNews.com

"Създаването на този нов съюз имаше много бърза и кратка предистория с решението на ВМРО да се яви самостоятелно на изборите. НФСБ нямаше много възможности за маневриране в тази ситуация.

Съвсем друг въпрос е, че напрежението между Веселин Марешки и Обединени патриоти беше много повече фокусирано върху Красимир Каракачанов." Това каза политологът Антоний Гълъбов пред Марица.

Големият въпрос е в това на каква подкрепа би могъл да разчита този съюз и дали ще присъства в следващото Народно събрание. Според мен решението на ВМРО да се яви самостоятелна на изборите е рисково. Те се позовават на добрите си резултати от европейските избори, но оттогава мина доста време.

Така че е много трудно да се преценят шансовете при самостоятелно явяване на ВМРО и  на някакъв съюз около НФСБ и "Воля".  Но ако този съюз влезе в следващия парламент, изглежда вероятно това да е партньор на ГЕРБ.

Това, което наблюдават колегите, е, че по-скоро партията ИТН на Слави Трифонов привлича националистически вот. Големият въпрос е, когато същите избиратели ще трябва да избират между отделна партия и съюз, към кой ще се ориентират. Това ще зависи от кампанията.

Имаше разколебаване и усещане за несигурност  в самите избиратели на ГЕРБ в края на лятото и септември-октомври. Струва ми се, че в момента избирателите на ГЕРБ са консолидирани. Твърдя, че на тези избори ще бъде много важен протестният вот.

С други думи - избиратели на една партия, които по някаква причина решават да не я подкрепят. В това отношение протестният вот на ГЕРБ е малък. Затова смятам, че едва ли Цветан Цветанов ще успее да привлече разочаровани от ГЕРБ избиратели в очаквания от него мащаб.

Периферия от леви избиратели най-вероятно няма да подкрепят БСП. В това отношение БСП има по-голям потенциал за разпиляване на собствените им гласове, отколкото ГЕРБ.", коментира Антоний Гълъбов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай