ЦИК контра на Дончев: Протоколите са лесни

Това подчерта говорителят на ЦИК Димитър Димитров

ЦИК контра на Дончев: Протоколите са лесни | StandartNews.com

"Изборните протоколите са максимално улеснени и тяхното коригиране не е необходимо. Премахнати са някои юридически указания и с тях може да се работи, без да е необходима много специализирана подготовка".

Това каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров на днешния брифинг на ЦИК, в отговор на отправени от ГЕРБ днес упреци за умишлено усложнени протоколи.

ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Избирателния кодекс, категорична беше и другият говорител Таня Цанева.

"Ако ЦИК възприеме предложенията, които се чуват в публичното пространство, да не се попълват тези клетки, а този протокол да се занесе в РИК и Изчислителния център, разбирате, че тогава вече биха могли да се появят съмнения за някаква манипулация на тези протоколи", коментира още Цанева.

Общо 465 е окончателният брой на СИК в чужбина, назначени от Централната избирателна комисия, съобщи Цанева.

Водят се разговори с държавите с вечерен час, той да не се прилага за нашите сънародници, които искат да гласуват, посочи говорителката.

Димитър Димитров каза, че днес в 12.00 часа е приключило последното обучение на софийските РИК, на което са присъствали и медии

Към момента в ЦИК са се регистрирали общо 4 социологически агенции за проучване в изборния ден и 22 наблюдателски структури, с общо 1835 наблюдатели, но тяхната регистрация продължава, каза Таня Цанева.

Края на март ще приключи сертифицирането на машините, но от Държавната агенция за електронно управление са заявили, че нямат никакво основание за притеснение по отношение на машините, каза Цанева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай