Четвъртък,

Проф.Минчо Христов: Строг контрол върху монополните дружества

От: СТАНДАРТ -
193
Проф.Минчо Христов: Строг контрол върху монополните дружества
A
A
A

Важна точка в програмата на „Движението на непартийните кандидати“ е строгият контрол върху монополните дружества – ток, вода, парно, банки, застрахователи и горива. Това каза проф. Минчо Христов, който е кандидат за народен представител от гражданската квота, втори в листата на „БСП за България“ в 25 МИР, пред радио „Фокус“.

Проф. Христов заяви, че това, което е събрало „Движението на непартийните кандидати“ с БСП е програмата. Според него БСП е била най-ясната парламентарна опозиция.

Кандидатът за народен представител коментира още, че в момента контролът върху монополните дружества определено липсва. „Всеки може да види международните цени на горивата, на суровия петрол. Аз винаги го давам като пример – когато суровият петрол беше 150 долара за барел, цената в България се движеше около 2,60 лв. литъра. Когато стана 30 долара за барел – цената падна на 1,80 лв. Това просто няма никаква пазарна логика“, каза още той.

Професорът допълни, че България е единствената страна в ЕС, в която липсва наказателна отговорност за картел и именно това е причината цените на хранителните продукти, на горивата и на тока да бъдат завишени. „Не може в Република Северна Македония горивото да е по-евтино, отколкото в България, при положение, че то се кара от Бургас“, категоричен бе Христов.

Според него е необходимо осъвременяване на всички пенсии. „Те спокойно биха могли да се увеличат минимум два пъти“, твърди Христов. По думите му това може да стане, ако се спре източването на ДДС и се прекратят кражбите от обществени поръчки. „Ще получите една много солидна сума, която ще достигне не само за увеличение на пенсиите, но и до здравеопазването“, обясни кандидатът за народен представител.

Той е категоричен, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. По думите му трябва да бъдат премахнати и лимитите на лечебните заведения. „Не може да планираш кой кога ще се разболее“, аргументира се Минчо Христов.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички