Проф.Минчо Христов: Строг контрол върху монополните дружества

Пенсиите могат да се увеличат двойно, ако спрат кражбите, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР

Проф.Минчо Христов: Строг контрол върху монополните дружества | StandartNews.com

Важна точка в програмата на „Движението на непартийните кандидати“ е строгият контрол върху монополните дружества – ток, вода, парно, банки, застрахователи и горива. Това каза проф. Минчо Христов, който е кандидат за народен представител от гражданската квота, втори в листата на „БСП за България“ в 25 МИР, пред радио „Фокус“.

Проф. Христов заяви, че това, което е събрало „Движението на непартийните кандидати“ с БСП е програмата. Според него БСП е била най-ясната парламентарна опозиция.

Кандидатът за народен представител коментира още, че в момента контролът върху монополните дружества определено липсва. „Всеки може да види международните цени на горивата, на суровия петрол. Аз винаги го давам като пример – когато суровият петрол беше 150 долара за барел, цената в България се движеше около 2,60 лв. литъра. Когато стана 30 долара за барел – цената падна на 1,80 лв. Това просто няма никаква пазарна логика“, каза още той.

Професорът допълни, че България е единствената страна в ЕС, в която липсва наказателна отговорност за картел и именно това е причината цените на хранителните продукти, на горивата и на тока да бъдат завишени. „Не може в Република Северна Македония горивото да е по-евтино, отколкото в България, при положение, че то се кара от Бургас“, категоричен бе Христов.

Според него е необходимо осъвременяване на всички пенсии. „Те спокойно биха могли да се увеличат минимум два пъти“, твърди Христов. По думите му това може да стане, ако се спре източването на ДДС и се прекратят кражбите от обществени поръчки. „Ще получите една много солидна сума, която ще достигне не само за увеличение на пенсиите, но и до здравеопазването“, обясни кандидатът за народен представител.

Той е категоричен, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. По думите му трябва да бъдат премахнати и лимитите на лечебните заведения. „Не може да планираш кой кога ще се разболее“, аргументира се Минчо Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай