Нона Йотова: БСП има програма за хората на изкуството

Как може във всички страни да има безвъзмездна и безусловна помощ за хората, а в България да няма и да има само кредити, пита актрисата

Нона Йотова: БСП има програма за хората на изкуството | StandartNews.com

„Борисов се сети за българските творци и взе решение няколко седмици преди изборите да подпомогне с 5 минимални работни заплати 1 000 български музиканти, при което творческата гилдия скочи срещу тях, защото само те ще получат помощи от държавата“. Това коментира в предаването „Антидот“ на БСТВ кандидатът за 45-я парламент от БСП Нона Йотова.

Популярната актриса и певица бе част от парламентарната група на „БСП за България“ в отиващото си Народно събрание. Тя допълни коментара си и с припомнянето, че по-късно след отпускането на въпросните помощи стана ясно, че 65 имена от „Златния Орфей“ ще получат пенсии от държавата, при което хората изразиха недоволство, че не е честно спрямо младите творци.

"Това е една чиста предизборна демагогия, предизборна сценка, която се разигра. Грижата за хората на културата трябва да бъде държавна политика, не на парче да се раздават ту 300, ту 350 лв. Ние от самото начало на Народното събрание се опитваме да предложим цялостна държавна политика." посочи Нона Йотова, кандидат за депутат от София.

Йотова се върна назад в изминалите 4 години, за да припомни и това, че в рамките на предходния парламент БСП след среща с експерти разработи много прецизно предложения за задължителни квоти българска музика, като предложението им бе отхвърлено.

"Видяхме, че това с квотите няма да се случи. Ние предложихме да има поощряване от бюджета на държавата вместо това и то не се случи. Как може във всички страни да има безвъзмездна и безусловна помощ за хората, а в България да няма и да има само кредити? Нещата опират до цялостна държавна политика по отношение на всички хора на изкуството. Когато има така нареченото поощрение идеята е, че ще се разшири периметъра на пускане на българска музика и търсене на българските артисти. Живеем в България и не бива да го забравяме по никакъв начин", категорично заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай