Нинова отваря Държавния резерв

БСП с план за спасение на фирмите

Нинова отваря Държавния резерв | StandartNews.com

План за спасение на фирмите обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Той е средносрочен, дългосрочен за промяна в икономиката и изобщо за промяна в управлението на страната - ще работим по него, но сега се налагат спешно няколко мерки, за да спасим българските фирми и производство, а оттам да помогнем на хората да не загубят работните си места и да не се задълбочава обедняването и неравенствата, каза Нинова на брифинг.

БСП иска фирмите да не плащат данък сгради и такса смет за периода, в който са затворени. Те не произвеждат смет, но имат продължаващи задължения да го плащат, акцентира Нинова.

Второто предложение на БСП е свързано с българско производство и български стоки – на български хранителни продукти. „Става въпрос за млекопроизводство, месопроизводство, консервна промишленост. Какво е положението там? Тези фирми и предприятия спират да изкупуват продукция от земеделските производители, защото складовете им са пълни. Спират да купуват мляко от млекопроизводителите. Това означава удар и в частта селско стопанство и земеделски производители, които също ще започнат да фалират. Процесите са свързани и вървят във верига. Решението, което предлагаме - да се отвори Държавният резерв. Да се освободят стоки от резерва за пазара.”, каза соцлидерът.

Според Нинова тези стоки ще бъдат на по-ниски цени, защото резервът не работи на печалба. Предложението на БСП е резервът да се зареди отново, като се изкупят продуктите от българските производители - така ще се помогне и на тяхната ликвидност, но ще им се даде възможност по веригата те да започнат да изкупуват от земеделските производители.

„Разбира се, да не отварят резерва, за да си правят далавери. Предложението ни е абсолютно принципно и е в подкрепа на българските граждани, които са останали без работа, български производители и родно производство. И днес чухме бодряшки изказвания как 2 милиарда са дадени за икономика. Парите на хората трябва да стигнат до хората. Това, което отпуска правителството, са парите от данъци. Факт е, че не стигат до тях. Вие виждате реакциите и на хората, които изпитват затруднения да си плащат ежедневните разходи”, коментира още Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай