Колко ще ни струват новите изборни машини

В договора има условие за авансово заплащане на оборудването

Колко ще ни струват новите изборни машини | StandartNews.com

4200 лв. ще струва всяка една от новите 1637 изборни машини, които ще дойдат от "Смартматик".

Цената на поръчката е около 13 млн. лева. Това каза в ефира на БНТ Димитър Димитров от ЦИК. Припомняме, че "Сиела" поиска 15 млн. лева за 1500 устройства.

Около 4200 лева са стрували и старите машини, каза Димитър Димитров. В сделката със "Смартматик" за приблизително 13 млн. лева освен машините ще бъде включен и софтуер. Димитров коментира и че в договора има условие за авансово заплащане на оборудването.

"Всички, които са били налични, сме ги закупили. Даже сме ги закупили в един странен договор, в който три дена след сключване на договора бюджетът през ЦИК и "Информационно" ще изплати на "Смартматик" стойността на оборудването", обясни той.

Според Димитров сделката е класически пример, в който предварително се плаща на монополиста просто защото няма друг изход. Колкото до парите на "Сиела Норма" за старите машини, те още не са изплатени, каза Димитров, защото не всичко очаквано е свършено от фирмата.

"Възможно е да има спор за това дали да се намали цената, която е платена на "Сиела", между другото 2019 година по европейските избори приехме, че има частично неизпълнение и намалихме договорената цена", обясни Димитров.

Той изрази и мнение, че гласуването с машини е спорно, защото няма право на избор, а гласуването с бюлетина е най-прекият начин за изразяване на волята на избирателя. Димитров обаче добави, че не очаква опити за "саботаж" при гласуването с машини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай