Ерджан Ебатин: Очаквам експертно правителство

Формулата на служебния кабинет е успешна, но не и изборът на министри, каза водачът на листата на ДПС във Варна

Ерджан Ебатин: Очаквам експертно правителство | StandartNews.com

Очаквам политическите партии в следващото Народно събрание да сформират едно експертно правителство, което да начертае целите за бъдещото развитие на страната в рамките на един четиригодишен мандат. Това каза водачът за 3-ти МИР-Варна на листата под №7 на Движението за права и свободи Ерджан Ебатин за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

По отношение на основните проблеми в областта, където той е водач на листа, Ерджан Ебатин бе категоричен, че във Варна има сериозен проблем от гледна точка на опазване на околната среда, на принципа на кръговата икономика и на политиката за оползотворяване на отпадъците. Според него ситуацията в момента противоречи на всякакви екостандарти и норми. Той изрази надежда, че в кратки срокове тази политика по отношение на отпадъците в града ще се промени и Община Варна, както и заводът „Екоинвест асетс“, който е икономически по-изгоден, ще намерят решение в полза на екологичната обстановка в града.

За замърсяването на водите Ерджан Ебатин успокои гражданите и летовниците, че във Варна ги очаква един спокоен сезон и допълни, че от ДПС настояват да продължи строежът на автомагистрала „Хемус“, защото Варна е ключова за развитието на българския туризъм и икономика.

По думите му на България е необходим експертен кабинет без политически зависимости.

Попитан за оценка на служебното правителство Ерджан Ебатин изрази подкрепа в определени действия в някои сектори, но изказа категорично неодобрение към министъра на вътрешните работи, чийто действия са оставили усещане за военен тип управление.

„Много силен силов сегмент усещам в поведението на някои от министрите. Не намирам за човечно такова поведение. Този кабинет не е на висотата на очакванията на гражданското общество, както и на моите очаквания. Разпореждането на Министерството на регионалното развитие и г-жа Комитова – да се спре разплащането по големите инфраструктурни проекти, за които държавата е гарант, ще спре целия инвестиционен процес в страната и ще се получи една патова ситуация, в която ще се окажат много хора без работа, ще спрат важни инфраструктурни проекти, включително и за град Варна. Не намирам това поведение за здравословно и адекватно“, обясни водачът за 3-ти МИР-Варна.

Ерджан Ебатин каза още, че формулата, по която е съставен служебният кабинет, е успешна, но не и изборът на министрите.

„Тази формула може да бъде продължена в следващото Народно събрание, където политическите партии могат да излъчат един експертен кабинет от всички спектри на обществения живот, който да продължи тази мисия, но в по-мек вариант от гледна точка на ценностите, които трябва да изповядва едно съвременно общество. Правителството трябва да съблюдава реда по-различни стандарти, не толкова силови, защото това може да доведе до обратния процес“, допълни Ерджан Ебатин и добави, че за ДПС властта не е самоцел, важно е само страната да се развива с определени икономически стандарти.

Водачът за 3-ти МИР-Варна Ерджан Ебатин очаква политическите партии в следващото Народно събрание да сформират едно експертно правителство, което да начертае целите за бъдещото развитие на страната в рамките на един четиригодишен мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай