Четири предизвикателства на изборите

Попълването на протоколите ще е проблем, каза Димитър Димитров

Четири предизвикателства на изборите | StandartNews.com

Четири предизвикателства на изборите посочи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"Големият проблем ще бъде въвеждането на протоколите в поносимо кратък срок", каза Димитров в „Неделята на NOVA” и за пореден път поясни, че според него проблемът е неизбежен, защото имаме различни по размер райони. Някои имат по 16 кандидати, а други 4.

"В чужбина няма и кандидати и това е причината протоколът да е опростен. В него се записват само числата свързани с гласуването за партиите и невалидните бюлетини", добави Димитров.

Второто предизвикателство са машините и отчитането на вота от тях. Ще има комисии, които ще работят без тях. Там трудната задача била да се отчетат преференциите. В най-неудобна ситуация били комисиите, които работят с машини и хартия.

Третото предизвикателство са преференциите. Димитров отново напомни, че когато на една бюлетина няма отбелязана преференция - вотът отива за водача на листата. „В големите райони броенето ще бъде по-продължително. Трябва да се нанесат много числа за стотици кандидати", коментира той.

Последното предизвикателство са мобилните урни. "Със сигурност всички, които са подали заявление за подвижна секция ще бъдат обслужени. Притеснението е, че не много хора са подали такива молби. В голям район наблюдаваме по 30-40 заявления”, каза Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай