Битката за Лудогорието. Висока летва за ГЕРБ и БСП

Война за всеки глас в Шумен, кални борби в Разград

Битката за Лудогорието. Висока летва за ГЕРБ и БСП | StandartNews.com

Битката за Лудогорието определено ще е сред най-интересните на парламентарните избори. В нея ще има и бой за всеки глас, и кални кампании. Какъв е анализът по региони?

ВИЖ ОЩЕ: Битката за Родопите.Слави може да разбърка картите

Война за всеки глас в Шумен

Битката за Шумен ще е до последния глас. Така, както беше и на кметските избори, когато сегашния градоначалник Любомир Христов успя да вземе втория си мандат само със 70 гласа преднина пред съперника си от БСП. За да брани резултата си, партията на Борисов командирова на първо място в листата образователния министър Красимир Вълчев, а на второ място постави знаково име в Лудогорието. Илтер Бейзатов е синът на Бейзат Яхя, който дълги години беше „всемотъщият“ представител на ДПС в региона, но след това беше позорно изключен от партията, защото мина на страната на Борисов. Добрият рейтинг на министъра и огромното влияние на Бейзат, който е управител на ловното стопанство на "Паламара", вдигат самочувствието на ГЕРБ да се борят за 3 мандата.

Независимо от доброто представяне на БСП на кметските избори, в предстоящото шуменското дерби конкурентът на ГЕРБ е ДПС. Изненадващото трето място преди година и половина на Четин Казак го извади от новото ръководство на ДПС, но в същото време вдигна до небето хъса за нова победа. Листата на Движението е много внимателно подбрана като съчетание едновременно на млади и утвърдени кадри със средна възраст 41 години. Води се лично от председателя Мустафа Карадайъ. Второто място е за областния лидер на Движението – енергичната Айсел Руфад, която подсилва листата, но едва ли ще отиде в парламента. След нея е едно от остриетата на ДПС в парламента - Хамид Хамид, досегашен зам. председател на парламентарната група, член на Централното оперативно бюро.

Четвърта в листата е друго популярно лице - Нехрибан Ахмедова, кмет на Венец, която кара вече четвърти мандат, а след нея е Кадир Хасан, председател на Общинския съвет във Върбица. Амбицията на ДПС е да имаме поне трима депутати, каза Руфад при регистрацията на списъка за вота на 4 април.

БСП също гони мандат и то за дългогодишния депутат Иван Иванов, който натрупа доста опит и остана един от  малцината водачи на листи, на които Нинова не промени региона.  Останалите в списъка са само общински червени лидери, което означава, че столетницата ще разчита да запази местата си в Шумен.

Същата е и логиката на депутата и областен лидер на ВМРО Деaн Станчев, който отново е водач за Шумен заедно с общински съветници, но и с красиво ново попълнение - актрисата Ернестина Шинова, съпруга на евродепутата Андрей Слабаков, която е номинирана и за листата на ВМРО във Варна.

Шуменецът Йордан Стоянов, който е един от сценаристите на „Шоуто на Слави“ ще държи в напрежение и ГЕРБ, и БСП, и новите играчи. Той лично повежда депутатската листа на „Има такъв народ“.

В Търговище надпреварата ще е за второ и трето място

За разлика от Шумен, в Търговище ситуацията е доста по-различна. Там битката ще е за второто и третото място, защото ДПС е сигурен победител. Начело на листата на Движението в региона са също двама знакови ръководни кадри в партията. Джейхан Ибрямов, бивш шеф на младежката организация, който успя да се пребори за мандат в Ловеч, в Търговище ще има друга цел – да вдига резултата. Имрен Мехмедова е едно от новите попълнения в ръководството на ДПС, но много добре позната в региона. Третият в листата е известният адвокат Сунай Хасанов.

Енергийният министър Теменужка Петкова би трябвало да защити мандата си като водач на листата на ГЕРБ. А сливналията ген. Кольо Милев е едно от изненадващите решения на Нинова – тя го премести в Лудогорието, където изобщо няма да му е лесно. За неговия мандат ще се бият още Мая Манолова, чиито кандидат е баскетболната легенда Николай Златков, и „Има такъв народ”. За Слави играе роденият в града бопаджия Радослав Бойчев.

Кални борби се чакат в Разград

В Разград, за разлика от Търговище, се чака доста кална кампания, но и дежа вю. Очаквано, листата на партията на Борисов отново се води от Десислава Атанасова. Но скандалите се чакат от втория в списъка Гюнай Хюсмен. Преди 7 години, той бе депутат от ДПС, но бе изключен, защото влезе с преференциален вот и дори разигра джип в томбола за гласоподавателите си в Исперих. Като независим депутат гласуваше заедно с ГЕРБ. После не успя да стане народен представител, но бе назначен за областен управител. Прочу се миналата година, когато на събирането на актива на ГЕРБ в София Тех Парк пристигна със суперлуксозната си лимузина, която паркира отпред, а после нарече протестиращите „свиркаджии, които се опитват да озлобят властта и да изнасилят всички нас“. Сега той ще търси реванш и ще се бори за влизане в парламента на всяка цена. За да стане това обаче, трябва да вземе единия мандат на ДПС или да остави БСП без депутат.

Първото е доста трудно, предвид разградската листа на ДПС. Водач отново е зам.-председателят на партията инж. Ахмед Ахмедов – депутат, бивш областен ръководител на движението и дългогодишен кмет на Цар Калоян. Второто място също е отредено на настоящ народен представител от Лудогорието – инж. Ихсан Хаккъ, който е бивш зам.-кмет на Исперих и бивш зам.-министър на спорта. И двамата са с висок авторитет в партията и в региона. Сред останалите експерти и зам.-кметове в листата, там е и името на Мехмед Салим - настоящият областен лидер на ДПС, банкер, чиято дума тежи.

Мандатът на БСП би трябвало да е сигурен като се има предвид, че кмет е червеният Денчо Бояджиев. Но с Таско Ерменков начело на листата, нещата рязко се променят. Той е нов в региона, досега се състезаваше от Сливен. Появата му беше посрещната на нож от местните структури, които отказаха номинации. Освен това самият Ерменков създаде голямо напрежение с острите си изказвания, с които искаше орязване на парите за мюфтийството. Допълнителна атракция в листата е и бившият главен редактор на „Дума“ Йордан Мичев, който живее в Лондон и щял да провежда оттам онлайн кампания. В Разградско обаче това трудно ще го оценят.

От отслабената позиция на БСП със сигурност ще се опитат да се възползват както ВМРО, които играят със зам.-областния управител Евгени Драганов, така и от „Има такъв народ“. В Разград водач е сценаристът Драгомир Петров. Той е от Кубрат. Свързан е с Разград, защото е учил "Биотехнологичен синтез“ в тамошния Техникум по биотехнологии "Мария Кюри“. След това е работил в града.

Най-драматичната битка ще е в Силистра

Най-драматична ще е битката в Силистра, която излъчва само четирима депутати в парламента. В сегашното народно събрание по един парламентарист имат ГЕРБ, ДПС, БСП и ВМРО.

Водачът на листата, местният лидер на ГЕРБ – бизнесменът и дарител на града Тодор Тодоров, когото Борисов нарече „новия Цветан Цветанов” си е поставил за цел още един мандат за ГЕРБ – за себе си и подгласника ум областния управител Ивелин Статев. Но същата амбиция има и ДПС. Затова и листата на Движението води опитният политик Джевдет Чакъров.

За сериозните апетити на БСП говори фактът, че Нинова „върна” в Силистра Вяра Емилова. От 2012 до 2016 година Емилова бе областен председател на БСП-Силистра. В момента е секретар на Националния съвет и на Националния предизборен щаб на БСП. Завежда отдел "Избори и кампании" и се смята, че на терен ще се справи добре. Интересен е изборът на ВМРО - Александър Сабанов, който и сега е народен представител от гражданската квота. То той води и листата на воеводите в Хасково и ще му е доста трудно да съчетава кампаниите. За Слави играе отново сценаристът Драгомир Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай