Битката за Родопите.Слави може да разбърка картите

Хората на Трифонов в Смолян и Кърджали може да се окажат сериозна заплаха за ГЕРБ и БСП

Битката за Родопите.Слави може да разбърка картите | StandartNews.com

Парламентарната битка за Родопите, която досега винаги е била интересна, но ясна от самото начало, сега се превръща в една от най-любопитните. Заради влизането на Слави Трифонов в нея. Кандидатите на „Има такъв народ” може да разбъркат картите на ГЕРБ и БСП.

ВИЖ ОЩЕ: Битката за Лудогорието. Висока летва за ГЕРБ и БСП

СМОЛЯН

Битката за Смолян със сигурност няма да е зрелищна. Защото 4-те мандата на региона до голяма степен предопределят резултатите му. Традиционните партии, излъчващи депутати от Смолян, са ГЕРБ, БСП и ДПС. През годините те са утвърдили структурите си и мандатите им трудно може да се вземат. Затова и две от големите партии заложиха на досегашните  водачи – Даниела Дариткова /ГЕРБ/ и Хайри Садъков /ДПС/. БСП прати на изпитание в политическите борби в смесените райони младия Александър Симов. След успешното му представяне в Кърджали и туширането на недоволството в района от хората на дългогодишната водачка Дора Янкова, той сигурно ще влезе в парламента.

Най-голям е проблемът на ГЕРБ със запазването на втория мандат. Партията на Борисов избра за подгласник на Дариткова областния управител Неделчо Славов, който е доста популярен в региона. Но дали гласовете му ще стигнат, за да пресече протестния вот?

Кандидатите на Цветан Цветанов и Мая Манолова не са  заплаха. Вторият в ГЕРБ е заложил на непопулярно лице, а „Изправи се! Мутри вън!“ – на Мирослав Фисински, който на последните кметски избори взе едва 4,91% от гласовете. Кандидатът на Демократична България Борис Сандов е достатъчно известен с екоакциите си за опазване на Иракли и за забрана на шистовия газ. Но съпредседателят на Зелените, макар да е местен борбен кадър, няма как да прескочи бариерата с традиционната около 1 процент подкрепа за градската десница в Смолянско. ВМРО също вече са се застраховали срещу неуспех в Смолян на кандидата си Александър Пецов и са му отредили и четвърто място в листата на Пловдив.

Голямата заплаха за ГЕРБ идва от партията на Слави, която праща в града един от знаковите си хора – сценаристът Александър Вълчев. За разлика от своите колеги, той не води друга листа в страната, ще концентрира цялата си кампания в Смолян. Познат е в региона, защото е от града, завършил е там средното си образование преди да се дипломира в УНСС. Никога не е губил връзката с региона, беше изключително деен по време на събирането на подписката за  референдума.

КЪРДЖАЛИ

Депутатските избори в Кърджали, макар традиционно да се смятат за голямата битката на ДПС, ще бъдат инфарктни за всички останали играчи на терена без тези на Движението. Крахът на Лютви Местан и попътния вятър, който духа от Турция, правят трите мандата на ДПС сигурни. Нещо повече, лидерът на Движението Мустафа Карадайъ, който отново оглави листата, даже постави летвата от 50 000 гласа като най-ниско препятствие в региона.

Независимо, че кметът на Кърджали Хасан Азис и областния лидер Ресми Мурад са на второ и трето място в листите, запазени места в парламента вече са си осигурили бившата зам.-министърка на образованието Мукаддес Налбант и младежкият областен лидер  Байрам Байрам. Следващата позиция е за добре представилата се досега в парламента Адлен Шефкет, която при достатъчно висока резултантност на Движението също си осигурява билет за Народното събрание.

Ако обаче липсват големи изненади по време на вота, останалите два мандата - на ГЕРБ и БСП, остават силно атакуеми от останалите поне петима конкуренти на вота.

Налагането на младата Петя Михайловска в един от най-трудните райони за БСП бе посрещнато със снизходителна усмивка в  ГЕРБ. Водачката Цвета Караянчева дори прогнозира подобряване на собствения й резултат и вкарване на втория след  нея - областния управител Никола Чанев.

Дъщерята на легендарния министър на червените Димчо Михалевски обаче не е за подценяване. Ползва се със силна протекция от червеното задкулисие и се смята за една от младите надежди на партията. Има и пълната подкрепа на дългогодишния лидер на БСП в областта – Милко Багдасаров. Михалевска вече събра и одобрение с началото на позитивната си кампания за младите хора.

За разлика от нея Караянчева влезе на скорост в анти-ДПС говоренето, а изборът на подгласник в лицето на Чанев със сигурност ще мобилизира максимално структурите на Доган.

Проблемите за ГЕРБ обаче далеч не са очакваното силно представяне на ДПС, а новите противници, който се позиционират на терена с бюлетини.

Журналистката от Бивол Вилдан Байрамона, която ще играе за „Демократична България“, едва ли е голяма конкуренция за председателката на НС.  Режисьорът на филма за Ботев Максим Генчев, когото Мая Манолова е избрала за водач на кърджалийската си листа, също не й е кахър. Още по-малко пък Караянчева се притеснява от бившия областен управител Илия Илиев, който преди 4 години работеше за кампанията й, а сега – срещу нея от позицията си вече на областен шеф на партията на Цветанов.

Независимо от партньорските отношения досега, Караянчева е наясно, че приятелски огън я очаква и от ВМРО. Кандидатът на воеводите е бившият полицейски шеф Делчо Янков, когото ГЕРБ изгони само няколко месеца след назназначението, а слухове твърдяха, че причината е висш функционер на управляващите. Най-големият му защитник тогава се оказа не друг, а именно Димчо Михалевски. Така че Янков по-скоро ще удря срещу Караянчева отколкото срещу Михалевска.

Но истинското притеснение на Караянчева отново е човекът на Слави. Той не е нито сценарист, нито юпи. Водачът на кандидатската листа на партия „Има такъв народ“ в Кърджали е с 19-годишен стаж в Турция като дипломат и директор на голяма компания. Владее турски език като „майчин, който през годините е развил до степен да води предаване на икономически и правни теми", казват за него запознати с кариерата и живота му.

51-годишният Васил Георгиев е възпитаник на Английската гимназия в Русе. Завършил е Стопанска академия „Д. И. Ценов“ в Свищов, специалност „Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол“. Магистър по право, завършил „Международно право и международни отношения“ в Софийския университет.

Освен това е и магистър тюрколог, завършил Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.

От септември 1997 година до януари 2002-ра е преподавател в Учебния център на Главно управление „Митници“. В този период работи и в отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в „Митници“ – София. От началото на януари 2002 г. до май 2006 г. ръководи Служба „Търговско-икономически въпроси“ в българското посолство в турската столица Анкара, ранг – първи секретар.

От май 2006-та до днес е оперативен шеф на голяма българска компания в Турция.

Човек с подобна кариера със сигурност може да разбърка картите на управляващите и да грабне лелеяния от управляващите мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай