Анна Славова: Компенсация за родители на деца без ясли

Законодателството, касаещо детските ясли, има нужда от актуализация и аз ще работя за това, ангажира се кандидатът за народен представител

Анна Славова: Компенсация за родители на деца без ясли | StandartNews.com

Едно от големите ми постижения като народен представител бе финансовото обезпечение за родителите на неприети в детска градина деца, което бе постигнато с изменение в Закона за училищно и предучилищно образование. Това каза Анна Славова – кандидат за нареден представител от „БСП за България“ в 25 МИР.

По думите й през юни 2020 г. управляващите са внесли проект за изменение на Закона, с който направиха предучилищното обучение задължително за 4-годишните.

„И макар в този проект да отсъстваше подобен текст за компенсации, между първо и второ четене, те възприеха направеното от мен и колеги от „БСП за България“ предложение за подкрепа на родителите, чиито деца не са намерили място в детските градини“, обясни Славова и допълни, че това е един изключително наболял проблем, най-вече в София, където има близо 10 000 чакащи деца.

Според социалистката промените, които влязоха в сила от 1.1.2021 г. са една, макар и малка, стъпка за облекчаване на трудното положение на родителите на неприетите деца.

.

Славова счита, че тази мярка обаче трябва да върви ръка за ръка с усилия от страна на Столична община ударно да строи нови детски градини.

„Обещанията, които слушаме повече от 10 години, е редно най-сетне да бъдат изпълнени, за да има връзка с реалността лозунгът „Работа, работа, работа“, изтъкна кандидатът за народен представител и обясни, че това би се случило само със смяна на модела на управление – в държавата и в София.

„В противен случай ще си останем с бройките и числата на хартия в ежегодните бюджети, без да ги видим реализирани на практика. А родителите на малки деца ще продължат да се чудят как да се върнат на работа“, убедена е Славова.

„Мой приоритет и непосредствена задача през следващия мандат е промяна в полза и на родителите на децата под 3 години, без място в детско заведение, да бъдат финансово компенсирани“, заяви тя и припомни, че голяма част от чакащите малчугани са в яслена възраст.

„Като цяло законодателството, касаещо детските ясли, има нужда от актуализация и аз ще работя за това“, ангажира се Анна Славова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай