Вторник,

Анна Славова: Компенсация за родители на деца без ясли

От: СТАНДАРТ -
336
Анна Славова: Компенсация за родители на деца без ясли
A
A
A

Едно от големите ми постижения като народен представител бе финансовото обезпечение за родителите на неприети в детска градина деца, което бе постигнато с изменение в Закона за училищно и предучилищно образование. Това каза Анна Славова – кандидат за нареден представител от „БСП за България“ в 25 МИР.

По думите й през юни 2020 г. управляващите са внесли проект за изменение на Закона, с който направиха предучилищното обучение задължително за 4-годишните.

„И макар в този проект да отсъстваше подобен текст за компенсации, между първо и второ четене, те възприеха направеното от мен и колеги от „БСП за България“ предложение за подкрепа на родителите, чиито деца не са намерили място в детските градини“, обясни Славова и допълни, че това е един изключително наболял проблем, най-вече в София, където има близо 10 000 чакащи деца.

Според социалистката промените, които влязоха в сила от 1.1.2021 г. са една, макар и малка, стъпка за облекчаване на трудното положение на родителите на неприетите деца.

.

Славова счита, че тази мярка обаче трябва да върви ръка за ръка с усилия от страна на Столична община ударно да строи нови детски градини.

„Обещанията, които слушаме повече от 10 години, е редно най-сетне да бъдат изпълнени, за да има връзка с реалността лозунгът „Работа, работа, работа“, изтъкна кандидатът за народен представител и обясни, че това би се случило само със смяна на модела на управление – в държавата и в София.

„В противен случай ще си останем с бройките и числата на хартия в ежегодните бюджети, без да ги видим реализирани на практика. А родителите на малки деца ще продължат да се чудят как да се върнат на работа“, убедена е Славова.

„Мой приоритет и непосредствена задача през следващия мандат е промяна в полза и на родителите на децата под 3 години, без място в детско заведение, да бъдат финансово компенсирани“, заяви тя и припомни, че голяма част от чакащите малчугани са в яслена възраст.

„Като цяло законодателството, касаещо детските ясли, има нужда от актуализация и аз ще работя за това“, ангажира се Анна Славова. 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички