Язовир изправи на нокти Хайредин и Мизия (ОБЗОР)

Язовир изправи на нокти Хайредин и Мизия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преливащ язовир хвърли в паника две общини във Врачанско. Близо 30 души от хайрединските села Бързина и Ботево прекараха нощта срещу неделя по домовете на свои съселяни заради опасността от наводнение.

Обилните валежи през почивните дни рязко покачили нивото на водата в язовир "Рогозен - 1", намиращ се в хайрединското село Рогозен. В събота дежурните служители в община Хайредин подали сигнал до областния управител на Враца Малина Николова, че преливниците на водоема няма да могат да издържат. Незабавно е свикан областният щаб за защита при бедствия, който на място установил, че през преливника излизат между 8 и 10 куб. м/сек, които рушат съоръжението. За да не се разруши изцяло преливникът, от щаба взели решение да монтират помпи, с които да източат част от водата във водоема. Със скален материал, насипан в зоната, в която е започнало разрушаване на преливника, ситуацията била овладяна.

"Притокът в язовира намаля, като количеството на преминаващите водни маси, разрушаващи преливника, понижиха интензитета си значително", съобщиха от областната управа.

Скални маси са складирани в близко депо. Те ще бъдат използвани при евентуален ремонт на преливника.
В неделя щабът за защита от бедствия взе решение да се монтират изпускателни съоръжения, които допълнително да намалят водата в язовира.

"Предстои да се направи ревизия на спирателния кран и при необходимост да се ремонтира или подмени спирателната арматура", информираха още от областната управа във Враца.

"Евакуирахме хората, за да сме сигурни, че дори и да се случи нещо, няма да има опасност за населението. Хората прекараха нощта в къщите на съседи", каза за "Стандарт" кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. От къща на къща в хайрединското село Бързина започнали да уведомяват населението.

"Хората изнесоха каквото могат от къщите си и го качиха по таваните и вторите етажи, за да не бъде унищожено при евентуално наводнение. Бяхме притеснени, че водата ще продължи да разрушава преливника", каза кметът на Бързина Тихомир Трифонов. "Всеки помагаше с каквото може. В бързината всеки гледаше да вземе каквото му е ценно и необходимо. Изнасяха по таваните и по къщите на съседите по-лека техника, която могат да спасят", допълни още кметът на Бързина.
Две момчета от селото, които изкарват прехраната си, гледайки животни, били най-притеснени за стоката си. Още преди да си съберат багажа, за да се спасяват, тръгнали да търсят къде да преместват животните си.

От страх цялото село не мигнало и за секунда в нощта срещу неделя. Дори и в тези къщи, които били вън от опасност, останали да будуват. Едно от евакуираните семейства прекарало нощта в лек автомобил, тъй като нямали друг избор. Събрали по-ценните вещи от къщата си и се преместили, за да нощуват в колата.

За няколко часа с каруци и колички хората успели да се изнесат и да чакат новини от управниците, които били на стената на язовира. Заради създалата се опасност на място в събота вечерта пристигна и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

8 души са били евакуирани в хайрединското село Ботево, каза кметският наместник Соня Ненкова. "За щастие хората не се паникьосаха и успяха да реагират адекватно, за да не се създава напрежение и суматоха. Намерили сме им подслон при роднини и съседи", каза управникът. "За щастие няма наводнени къщи. Водата, която идва от реката, залива дворовете. Още в неделя сутринта хората се върнаха по домовете, за да видят каква е ситуацията. За тяхната сигурност ще останат по домовете на съседите", разказа още Соня Ненкова.

Под тревога бяха вдигнати и жителите на четирите мизийски села - Липница, Крушовица, Войводово и Сараево. До евакуация там така и не се стигна, но местните бяха в готовност да се спасяват.

Научили, че язовирът в Рогозен прелива, десетки жители на Мизия тръгнали към селото, за да се уверят с очите си каква е ситуацията.

"Хората се страхуват при всеки по-проливен дъжд, имайки предвид ужаса, който преживяха при наводнението през 2014 г.", каза зам.-кметът на Мизия Николай Нековски.

Николай Сълов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай