Връчиха медал на спасител на 4 души

Връчиха медал на спасител на 4 души | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградският бизнесмен Йордан Йорданов получи медал за проявен героизъм и саможертва при спасяването на четирима души, паднали с автомобил в река Бистрица.

 

Почетният знак "За хората с добри сърца" му бе връчен на тържествена церемония от председателя на пловдивската фондация "Помогни на нуждаещите се" Георги Найденов. На събитието присъстваха родители и близки на спасените, както и кметът на Благоевград Атанас Камбитов. „Тук сме да уважим г-н Ѝорданов, който е нашият герой. Благодарни сме му, че спаси сина ни и другите 3 деца. Никога няма да забравим добрината и смелостта му.

 

Четирима млади хора – две жени и двама мъже, живеят втори живот благодарение на него", споделиха през сълзи Ирина и Величко Стоименови. Лалка Иванова от село Бараково пък припомни как преди 10 години бизнесменът осигурил средства за операции на дъщеря й, която вече е добре и самата тя се радва на дъщеричка. „Не обичам да се шуми около името ми. Когато правя добро, не искам да се научава. Не съм по приказките, а по действията. Просто помагаш, всичко друго е без значение. Всеки би трябвало зда постъпи като мен", каза притесненият Йордан Йорданов.

 

На 26 януари вечерта л.а. „Опел", в който семейство и неговите кумове се прибирали към Благоевград, поднесе на заснежения път и падна по таван във водите на река Бистрица край местността Бодрост. За тяхно щастие почти веднага след тях се движел с джипа си Йорданов. Той видял следите на автомобила, спрял пикапа си, слязъл в реката и започнал да чупи стъклата на колата. Така измъкнал четиримата младежи - две момчета и две момичета, които имало вероятност да се удавят в студените води на реката. Най-тежко пострада 25-годишната Стефка Ичева, която е със счупен прешлен. Спасителят дари 3 хиляди лева за нейната операция, тъй като близките и не успяха да съберат цялата сума от 7200 лева. В понеделник я изписаха от „Пирогов" и вече си е у дома, казаха нейни близки. „Защо пък да не стане Данчо Мъж на годината? Не всеки ден има такива постъпки и някой спасява живота на четирима души", сподели кметът Атанас Камбитов.

 

В края на церемонията народната певица Елена Чаушева поздрави Йорданов с песента „ЗА ХОРАТА С ДОБРИ СЪРЦА", която е химн на Фондация „Помогни на нуждаещите се".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай