Водата в Момчилградско и Крумовградско е годна за пиене

Водата в Момчилградско и Крумовградско е годна за пиене | StandartNews.com

Отменена е забраната за ползване на водата за пиене и готвене в Момчилград и селата Багрянка, Чуково и Соколино. Резултатите от взетите проби вече съответстват на Наредба № 9 за качеството на водата, след като ВиК изпълни стриктно предписанията на Регионалната здравна инспекция за предприемане на хигиенно-противоепидемични мерки на водопроводната мрежа, съобщиха от РЗИ в Кърджали.

Вследствие на обилните валежи на 16 и 17 януари и създалата се кризисна обстановка в област Кърджали, високата приливна вълна на реките Крумовица, Върбица и Перперешка доведе до наводняване на редица помпени станции. Водата бе негодна за пиене и готвене поради "завишената мътност и повишено съдържание на хлорни препарати за дезинфекция", а единствено само за битови нужди. РЗИ издаде предписания за спиране на експлоатацията на помпените станции и забрана ползването на водата от водоизточниците за питейни цели.

След предприети мерки и направени проби от 22 януари водата в Крумовград и селата Полковник Желязово, Вранско, Звънарка и Овчари също вече се ползва за питейно-битови цели и не крие риск за здравето на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай