Варна избира кмет на балотаж

Варненци избират между Христо Бзоов и Иван Портних

Варна избира кмет на балотаж | StandartNews.com

Варна. В морската столица избират кмет на балотаж. Днес един срещу друг за вота на хората се изправят независимият кандидат Христо Бозов, подкрепен от БСП и кандидатът на ГЕРБ Иван Портних.

Изборният ден започва точно в 07. 00 часа и ще завърши в 20. 00. Хората, които имат право на глас във Варна, са близо 290 000. Те ще могат да гласуват в 385 секции, а бюлетината ще бъде дълга 25 см. Всички изборни книжа бяха отпечатани в печатницата на БНБ. 320 000 бюлетини бяха доставени този четвъртък в склада на Областна управа на ул. "Струга" във Варна.

В ОДП Варна е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата за осигуряване на обществения ред по време на вота. 142 полицаи ще охраняват по време на изборите. Няма да се допускат мобилни телефони и фотоапарати за заснемане на начина на гласуване, съобщиха от полицията и уточниха, че нарушителите ще бъдат глобявани с по 1000 лева. Вчера недоволните от кабинета "Орешарски" в морската столица обявиха, че в деня на вота няма да има протест, това решение е в знак на солидарност към униформените, които ще следят за сигурността на балотажа. 

Организацията на втория тур на частичните местни избори струва на Общината половин милион лева. След приключване на работния ден полицаи ще извозват председателите на секционните избирателни комисии до ОИК. Така ще се осигури по-голяма сигурност при транспортирането на бюлетините.

В деня за размисъл Янко Станев, който е зам.-шеф на Общинския съвет във Варна, председател на финансовата комисия в местния парламент и член на здравната и социалната постоянни комисии, бе арестуван във Варна заедно с още десет души. Той е обвинен за директно участие в купуване на гласове. По неофициална информация, задържането е станало в квартал "Владиславово", където живеят много роми. ОТ МВР обаче нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

На първия тур на частния вот за кмет на Варна, който се проведе на 30 юни, Христо Бозов спечели 30 % от гласовете на варненци, а Иван Портних 26,89 на сто от гласовете. Тогава гласуваха 73 873 избиратели от имащи право на глас по списъци 285 708. Активността бе най-ниската за Варна от години- 25,68%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай