В Галиче изпушиха лулата на мира

В Галиче изпушиха лулата на мира | StandartNews.com

Враца. Ромите в размирното село Галиче и кметът Ценко Чоков изпушиха лулата на мира. Местният управник пръв направи стъпка към примирието, като махна от школото 17-годишния си син Мартин, от когото треперят ромските деца. Затова всички хлапета от махалата вчера влязоха в час. Сред най-ученолюбивите се оказа дъщерята на ромския барон Мехти Касъмов, който всъщност е основният политически противник на Чоков. Красивата Мейлян разкри, че не е имала никакъв контакт с кметския наследник, но е виждала как той бие и псува други мургави ученици.

Школото в Галиче се оказа строго забранено за достъп на външни лица. През входната врата си позволи само да промуши глава заместничката на директорката, която се представи като Георгиева. Тя каза, че е проверила за отсъствията и само две-три болни деца не са в клас. Полицай с патрулна кола пък стоеше на пост пред училището. Което ще рече, че шефът на областната дирекция на МВР комисар Иван Кирилов си е удържал на думата, че ще вземе мерки за сигурността и спокойствието в селото.
Самият Ценко Чоков както обикновено не беше в кметството. А в бившия Младежки дом срещу него, който е превърнал в свой вилает. "Кой си ти Мехти Касъмов, та да плашиш, че ще спреш децата от учение и ще затвориш училището?", попита разгневен опонента си Чоков. Но той не беше наоколо.

Това училище се казва "Христо Ботев", а не Мехти Касъмов

продължи задочния си спор кметът. "Нашите бедни предци са пращали децата си да учат само с коричка хляб и лъжичка мас, а ти искаш днешните деца да останат неграмотни", разпали се управникът. И препоръча на противника си първо да си излежи 8-годишната присъда, а после да се занимава с политика и да буни хората. Мехти Касъмов наистина бе осъден за далавера със зърно, но според Чоков лежал само няколко месеца в затвора и е пуснат по болест. Пак според Чоков Касъмов вкарал в кооперацията земя на свои съселяни, но ги мами и не дава нито рента, нито купони за хляб. Касъмов обаче не беше в луксозния си имот, до който е частната му джамия. В заведението до нея се появи битият от кметския син Милен, но той отрече да има някакви оплаквания от Мартин и баща му.
Единственият, който си раздра ризата пред кмета, се оказа Иван Кунчев, който е бил 25 г. горски надзирател. Той обвини местния управник в изсичането на гори и заграбване на земи.
Но пред офиса на Чоков с предизборния му плакат се събраха много местни хора, които се надпреварваха да хвалят кмета си. "Ценко е 20 г. кмет и още толкова ще бъде, защото той не е само будител на Галиче, но и спасител на селото", отсече 88-годишният Петко Пърлов. Дядото подчерта, че местната църква е построена през 1801 г. и през годините никой нищо не е направил за поддръжката й. Но Чоков със собствени средства направил ремонт, сложил нова входна врата и сменил цялата дограма. Водопроводчикът Валентин Каракански пък припомни, че

кметът сам коси тревата в парка

със своя машина, със собствена техника пък чисти снега и обира боклуците. И затова според него ще продължава да печели изборите. "1500 души от селото са с него, а само около 500 цигани са от другия отбор", преброи той. Всъщност Чоков е от малкото кметове, които са спечелили последния местен вот на първия тур, при това със 77 процента от гласовете. "Той помага на всички, не дели хората на цигани и българи", взе думата и Петър Илиев. Човекът има две деца, които не са се оплаквали от сина на кмета. Дъщеря му дори е в един клас с Мартин. Илиев разказа, че Чоков със собствени средства е купил климатици за училището, детската градина, здравната служба и кметството, а на пенсионерския клуб, който редовно поддържа, подарил и плазмен телевизор.
Така изглежда примирието в Галиче. Но политическите страсти си остават и нищо чудно пак да се разгорят. Защото, както смята и самият Ценко Чоков, май всичко е свързано с изборите. "А пък аз им преча да търгуват с гласовете на хората", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай