В Добрич стартира проект за превенция на диабет при децата

Продължава превенцията на очните заболявания в ранна детска възраст

В Добрич стартира проект за превенция на диабет при децата | StandartNews.com

Добрич. Най-новият проект на добричкия клуб Лайънс, който е одобрен и чака финансиране, е за превенция на диабета сред децата, съобщи в навечерието на 15-годишнината от чартирането на клуба президентът му Костадин Батанов. Той е на стойност 68 хил. долара, от които собственото участие на добричкия клуб е в размер на 20 хил. долара.

"Проектът ни е насочен към деца и младежи с диабет и инсулинова зависимост и зрителните усложнения, които се получават от диабет. С него ще обхванем както болните деца и младежи от област Добрич, така и тези от областите Варна, Шумен, Разград и Силистра, които се водят на отчет в болница "Св. Марина" във Варна, тъй като в другите областни центрове няма детски ендокринолози. С финансирането на проекта ще закупим специални чипове, които ще спестят боцкането на децата за добиване на картина, която да представят на ендокринолога, който назначава честотата и дозата на инсулина. На практика тези чипове-глюкомери отчитат на всеки 5 мин. в денонощието нивата на кръвната захар и се поставят на коремчето на пациентите. След като престоят 6 дни, се свалят и чрез друг специализиран апарат от тях се извлича записаната информация, която ползва ендокринологът. Това му дава възможност много по-точно да прецени състоянието на всеки един пациент и да дозира нужното количество инсулин. В страната само 70 деца ползват такива чипове, които са еднократни, а цената на един чип е 105 лв. Самата апаратура за сваляне на данните от чиповете е американска и е 2700 лв. Чрез проекта ще обхванем общо 55 деца, от които 25 са от Добрич, а останалите - са пациенти на "Св. Марина" - Варна. За Добрич ще купим два апарата и 200 чипа, а за Варна - 3 апарата и 240 чипа", разказа авторът на проекта Димитър Димитров - член на клуба.

Батанов заяви, че много успешно продължава и работата по превенцията на офталмогичното здраве на децата. Апаратурата, която клубът закупи преди години и чрез нея извърши прегледи на всички деца в Добричка област от 3 до 6 години, е била предоставяна и на приятели на клуба в Румъния, като в окръг Мангалия са били прегледани 1167 деца. "Сега се правят прегледи с мобилния апарат на всички деца в предучилищна възраст в града, а предстои чрез Ротари клуб - Каварна да бъдат прегледани децата от общините Каварна и Шабла", каза Батанов.

Клубът продължава работата и по проект за гръбначните изкривявания при деца от 1 до 3 клас включително. Президентът на клуба съобщи, че направените в Добрич прегледи от специалисти установили, че 39 на сто от първокласниците имат сколиоза, а при третокласниците процентът на децата с изкривявания е 33 на сто. 31 от децата с изкривяване в момента посещават часове по плуване в комплекс "Русалка", а клубът е платил лечебните курсове с рехабилитатор. След два месеца друга група деца с такъв проблем ще започне посещенията на басейн и рехабилитация.

Лайънс клуб - Добрич подготвя и традиционен пролетен бал по повод годишнината си, на който специален гост ще бъде Орлин Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай