В Бела Рада копаят ровове за защита от крадци

В Бела Рада копаят ровове за защита от крадци | StandartNews.com

Видин. "Копаем ровове, за да препречим пътя на ромите с каруци към нашата гора", съобщи кметът на село Бела Рада Верка Монова. С багер са направени изкопи, някои с дължина 100 – 200 м на местата, където бракониерите навлизат в горите.

Сега е сезонът на нелегалните дървосекачи, допълни кметът. Роми от видинския квартал „Нов път", който се намира на 9 км от селото, влизат в горите и добиват дърва за огрев. Предлагат ги с 5 – 7 лв. по-малко от официалните търговци и така ги продават веднага.

Горите на селото се пазят от горски стражар, обикалят и четирима охранители, назначени по програмата „Сигурност". Жителите на Бела Рада плащат по 8 лв. на месец и на частната фирма „Сова 7", за да ги охранява. Кражбите по къщите секнаха, но в горите продължават, казва Верка Монова. На 3 – 4 км от селото започва голям горски масив, който стига до кулските села. В него има частни и държавни гори. Тях секат бракониерите. Пласират дървата основно във Видин и в своя квартал. В Бела Рада частни фирми със собствени сечища предлагат горивото по 45 лв. за кубик. Всички сме осигурили топлото си през зимата от тях, обясни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай