Ути готви курбан за Илинден край тракийска гробница

Ути готви курбан за Илинден край тракийска гробница | StandartNews.com

Исперих. Традиционен събор в чест на Свети Илия ще събере в неделя хиляди хора в местността „Сборяново" край Исперих. На метри от гробницата на тракийските царе, където миналата есен бе открито и златното съкровище на тъста на Филип Македонски,ще врат казаните с телешка мръвка.

Готвенето на ритуалния курбан в чест на големия християнски светец е поверено на шоумена Ути Бъчваров. Тв звездата ще свари яхнията по традиционна българска рецепта, съобщиха организаторите от сдружение „Сборяново"в Исперих.

11 часа ще продължи илинденският събор. Той ще започне със сутрешна литургия в църквата в село Малък Поровец, и ще завърши с открита сцена, на която вечерта ще пее Володя Стоянов- Войводата.

Съборът на поляната край Исперих е мултикултурна традиция за хората от Североизточна България.Освен християните, на този ден, тук се стичат и стотици мюсюлмани, които почитат ислямския духовник Демир баба, известен с прозвището Железният баща. Неговата гробница е на метри от некропола на тракийските владетели.

Богомолци от двете религии вярват, че скалите край текето на дервиша крият чудодейна сила да даряват здраве. Затова още от ранни зори край тях се извива опашка от поклонници, решили да се опънат върху напечените от слънцето камъни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай