Улици за 56 млн. скараха Несебър и Слънчев бряг

Общината е на път да спечели 10-годишната война в съда

Улици за 56 млн. скараха Несебър и Слънчев бряг | StandartNews.com

Слънчев бряг. 10-годишната война за улиците и алеите на Слънчев бряг е на финала си. В момента община Несебър води убедително по точки и вече спечели първата битка в съда. От това кой ще "прибере" уличната мрежа на курорта зависи бизнесът на над 100 хотелиери. На карта е заложена и съдбата на "Слънчев бряг" АД. Дружеството е обречено на фалит, ако загуби скъпата инфраструктура.

Улиците и алеите в Слънчев бряг са оценени на внушителната сума от 56 милиона лева. Тази сметка е направена по пазарни цени през 2008 година от тогавашната шефка на комплекса Марина Стратиева. Тя безуспешно се опита да продаде в пакет уличната инфраструктура, за да усмири страстите. Наследниците й в борда на директорите пък водиха дълги инфарктни преговори с няколко министри, които приключиха отново с провал.

През последните три петилетки проблемът с улици, тротоари и алеи се превърна в ябълка на раздора в комплекса. Собственици на хотели обявиха война на АД-то и го заклеймиха като структура извън закона. Всеки туристически сезон започваше и завършваше с адвокати и бунтове, които обаче не доведоха до никакъв резултат. Причината за гнева на хотелиерите бе бомба със закъснител, заложена още в приватизационните им договори.

Невинна на пръв поглед клауза задължава собствениците да плащат ежегодна такса за обслужването на инфраструктурата. Средствата по това перо трябваше да постъпват в сметките на "Слънчев бряг" АД. Логичният мотив за таксите бе, че дружеството е собственик на инфраструктурата и като такъв е длъжен да ги стопанисва и поддържа. За тази дейност обаче са необходими солидни финансови средства, чийто източник станаха хотелиерите. Още в първите години след раздържавяването собствениците надигнаха вой и поискаха отмяна на заробващата приватизационна клауза. След като не успяха да постигнат нищо чрез преговори и бунтове, те насочиха гнева си към община Несебър. Към местните власти бяха хвърлени обвинения, че прибират данъци, а не ги инвестират в поддръжка на инфраструктурата. В един момент проблемът с улиците на Слънчев бряг от чисто икономически се превърна в национален. Оказа се, че несебърските общинари въпреки добрата воля да помогнат нямат законово право да ремонтират улици, които по документи се водят собственост на "Слънчев бряг" АД. В този момент от дружеството изскочиха с ексцентрична оферта и предложиха на община Несебър да откупи пътните платна и тротоарите за 56 милиона лева с ДДС. Нароченият купувач обаче свири спешно отбой и не поиска да брои нито стотинка за нещо, което ще му носи само разходи.

След многобройни и дълги юридически консултации хотелиерите хвърлиха ръкавицата към държавата и обявиха, че тя трябва да прехвърли безвъзмездно улиците на община Несебър. Тази оферта уж бе приета, но много скоро след това се оказа, че мисията отново е невъзможна. Юридическият проблем този път се оказа скрит в разпределението на дяловете в "Слънчев бряг" АД, в което 75% държи държавата, а останалите 25% са на частни миноритарни собственици. Корифеи в правото обявиха, че държавата няма право да прехвърля собственост безплатно. От друга страна, вой нададоха и частните акционери, които директно заявиха, че без пари не прехвърлят нито един метър асфалт. Страстите ескалираха в жестоки интриги и община Несебър се видя принудена да заведе дело в съда, за да сложи веднъж завинаги край на безконечния спор. В момента отговорността за решението на заплетения казус кой е истинският собственик на улиците в Слънчев бряг е стоварена върху магистратите.

Първото решение на районната инстанция е вече факт. Според него собственик е община Несебър и тя не дължи никакво обезщетение на "Слънчев бряг" АД.

"Трябва да уточним, че искът, който заведе община Несебър в съда, е частичен. Заведохме дело само за една улица като начало, тъй като в противен случай щеше да ни коства страшно много държавни такси. Съдът уважи нашата теза, с която претендирахме, че "Слънчев бряг" АД не е собственик на терена, върху който е изградена улицата. Вторият пункт, по който се борихме, гласи, че с влизане в сила на подробния устройствен план улиците преминават в собственост на общината, съгласно действащия тогава закон за териториално и селищно устройство", обясниха юристите на община Несебър. Така или иначе обаче съдебната битка не е приключила. От акционерното дружество, управляващо курорта, са обжалвали решението и всеки момент се очаква насрочване на първото заседание пред втората инстанция. Хотелиерите в курорта обаче са убедени, че тя ще потвърди издаденото вече решение.

"Водим борбата за тези улици вече 10 години. Това, което се случваше досега, е едно голямо престъпление. В тази държава има конституция, според която никъде не може да има частни улици, направени с държавни пари. Това всъщност е мафията с бели якички. "Слънчев бряг" АД е една партийна касичка. Мисията му е закодирана още от времето на приватизацията, за да мачка частния бизнес. Три правителства обещаваха да решат проблема, но нямаха сили да изгонят от кранчетата собствените си депутати. Сега чакаме справедливост единствено от съда", коментира хотелиерът Веселин Налбантов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай