Ученици от Кърджали на пореден протест срещу сливане на две гимназии

Ученици от Кърджали на пореден протест срещу сливане на две гимназии | StandartNews.com

С викове „Не на сливането", „Колев вън" и „Оставка" ученици от Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов" обсадиха входа на Регионалния инспекторат по образованието. За втори път те излизат на протест пред Инспектората, заявявайки, че са категорично против предложението за сливане на Професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов" и Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в Кърджали.

Не искаме да бъдем цитирани погрешно, нито да влияем на общественото мнение. Ние искаме само да бъдем чути. Искаме самостоятелност, искаме си нашето училище, нашето си ръководство. На всеки 15 септември се заклеваме, че ще сме достойни алековци и такива ще си останем , заяви пред събралите се председателят на Ученическия съвет Моника Йорданова.

Пред журналисти Моника Йорданова заяви, че искат началникът на Инспектората Гроздан Колев да оттегли проекта за сливане на двете училища. Според нея той не е успял да аргументира причините за внесеното в МОН предложение за сливане на двете професионални гимназии. Единадесетокласничката бе категорична, че при евентуално сливане, ще се наруши нормалният учебен процес, защото много от компютърните зали на гимназията по икономика ще бъдат преобразувани в класни стаи, така компютрите за обучението им ще са недостатъчни. А извънредната работа на учениците по проекти, ще е причина и вечер отоплението да не бъде изключвано, което значело, че няма как да има икономия на гориво.

Моника Йорданова определи като спекулации твърденията, че протестът им се дирижира от преподавателите. И добави, че Ученическият съвет ще реши какви ще са действията им , ако шефът на Инспектората не оттегли предложението си.
Учениците не знаеха дали началникът на РИО на МОН е в кабинета си и дали ще чуе исканията им. Но заявиха, че не отсъстват от учебни занятия, защото започват от 13.30 часа, дотогава е подаденото от тях уведомление за протест до общината .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай