Търси се спонсор за реставрацията на 100-годишни носии

Търси се спонсор за реставрацията на 100-годишни носии | StandartNews.com

Търсим спонсор, който да ни помогне да отидем на събора в Жеравна през август, съобщи Нарциса Недялкова, секретар на читалището в село Шишинци, община Бойница. Семейства от селото съхраняват уникални народни костюми, изработени преди повече от 100 години. Различни елементи от тях – късаци, връхни дрехи, пафти, са на близо 150 – 200 години.
Искаме да участваме в ревю на носиите и да покажем два от нашите съхранени обичаи – седянка и Игнажден. Групата ни се състои от 13 – 15 човека. Решихме всеки от нас да даде по 50 лв., но само и само да отидем на събора в Жеравна. Оказа се, че за пътуването са ни нужни 1500 лв. Нощувките ще решим сами – ще преспим в автобуса или на палатки, обясни Нарциса Недялкова.

От няколко години село Шишинци, в което живеят 80 души, показва на фестивали и събори своите носии. Те са от вида белодрешковски и се пазят от деца и внуци. Изработени са от техните баби и прабаби. Запазени са мъжки, женски, булченски и момински костюми. Били са модерни в началото на 19-ти век и са носени до началото на 20-тия. Отличават се с богати шевици на ризите около пазвата, на полите и на престилките.

Тъй като ризите са от коноп, а сукманите, елеците, късаците, връхните дрехи са от аба, тежината на един костюм достига 20 – 25 кг. Освен това, един костюм има по 4 вида дрехи – риза, елече, сукман, пола, панталон, връхни. Обличането им в горещините е цяло изпитание за манекените, които са местни жители. Една белодрешковска носия от Шишинци се намира в музея на град Осака, Япония. Преди години американец дошъл, за да купи за своя колекция от нея. Плащал добре, но никой в селото не се съгласил да се раздели с останалото от неговите предци облекло.

Последно жители на Шишинци показаха своята носия на турлашкия събор в Чупрене, който сесъстоя на 12 юни. Там получихме овациите на публиката, разказа Нарциса Недялкова. След това ни наобиколиха чужденци, фолклористи, журналисти. Всички бяха изумени от шевиците и престилките, от кройките на нашите носии. Снимаха се с нас за спомен, завърши г-жа Недялкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай