Старозагорската опера стъпва в Комотини

Старозагорската опера стъпва в Комотини | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската държавна опера и най-новият оперен театър в Гърция – в Комотини, си стиснаха ръцете за съвместни проекти в своята бъдеща работа. „Стара Загора е само на два часа път след историческото отваряне на прохода Маказа и тук на практика е най-близката професионална опера", заяви изпълнителният секретар на гърцкия регион Източна Македония и Тракия Константинос Кацимитас, който водеше културната делегация в Града на липите.

 

Сградата на културния център в Комотини, в който е и операта, е изградена пред 3 години с европейски средства. Изграждането на това истинско архитектурно бижу е струвало 16 млн. евро, похвалиха се гостите. Те се посетили най-новият спектакъл на Старозагорската опера – „Крал за един ден" от Верди, която бе поставена за пръв път в България, и са впечатлени от професионализма на трупата и красотата на българските гласове.

 

Стана ясно, че операта в Комотини има на щат само мениджърски екип, всичко останало – оркестър, певци, постановъчен екип се наема за всеки концерт и спектакъл. Според шефа на Старозагорската опера този принцип на функциониране отварял ширко поле за сътрудничество – гостувания, съвместни спектакли и други. „Иска ми се да започнем с „Мадам Бътерфлай на Пучини наесен", подсказа първия съвместен проект директорът на операта в Комотини Статис Кефалидис. Ръководствата на двете оперни трупи са подписали и протокол за своята съвместна работа в бъдеще. За да се използват и европейски средства за някои от по-значимите проекти, от гръцка страна се решили да изградят една бългоро-гръцка мрежа от оперни театри в Комотини, Солун, Стара Загора и Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай