Старозагорската опера с три премиери за ноември

Старозагорската опера с три премиери за ноември | StandartNews.com

Стара Загора. С три премиерни спектакъла ще зарадва меломаните Старозагорската държавна опера през ноември. Преди вечер бе премиерата на „Дон Карлос" от Джузепе Верди, посветена на 200-годишнината на големия композитор. Въпреки че бе възстановка на спектакъл от преди години, салонът бе пълен, заяви доволен директорът на трупата Петко Бонев.

Следващите две премиерни заглавия са малко встрани от големия оперен афиш, но със своя публика. Популярната приказка „Петя и вълкът", разказана от руския композитор Сергей Прокофиев, и „Малкият коминчистач" от Бенджамин Бритън, са обединени в едни спектакъл и ще бъдат показани на най-малките зрители в петък. Диригентът Здравко Лазаров и режисьорът Славчо Николов според специалистите са от онези творци, които умеят да правят опера за деца по известната максима – като за възрастни, но само че по-добре. В достойнствата на представлението ще може да се убеди и софийската публика, която ще го види на 8 декември в зала „България".

Третата премиера през ноември е балетния спектакъл „Споделено пространство" по музика на Асен Аврамов. Режисьор-постановчик е Ана Пампулова, бивша балерина в националния балет, сега преподавател в Нов български университет, с определен пиетет към синтеза на класическия и модерния танц. Премиерният спектакъл е на 28 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай