Спор в нета за паметника на цар Самуил

Спор в нета за паметника на цар Самуил | StandartNews.com

Ден преди откриването на паметника на цар Самуил в София в интернет започна подписка против поставянето му до базиликата "Св. София". Тя е инициирана от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов. С нея се призовава кметът Йорданка Фандъкова да отложи официалната церемония, на която се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. Недоволните критикуват стила на изпълнение на монумента и мястото, на което се планира инсталирането му.

"Убедени сме, че този проект ще нанесе непоправима щета върху лика на едно от най-съществените символни места в столицата", се казва в подписката. "Избраната скулптура на арх. Александър Хайтов е след проведен конкурс с 21 проекта", заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Той припомни, че журито е било съставено от авторитетни архитекти, специалисти по визуални изкуства и историци. "Първоначално бе предвидено монументът да е на ул. "Цар Самуил" край църквата "Св. Георги", но по настояване на Министерски съвет и на президента Росен Плевнелиев бe решено паметникът да бъде при храма "Света София", припомни още Чобанов.

Междувременно Чобанов влезе в спор с автора на монумента Александър Хайтов трябва ли очите на цар Самуил да светят в тъмното. "Направил съм нещо, което го няма в цял свят - един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще фосфоресцират. Просто очите му ще изглеждат като живи", посочи Хайтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай