Скали до Мечкул са с лика на Кирил и Методий

Скали до Мечкул са с лика на Кирил и Методий | StandartNews.com

Благоевград. Петдесетината жители на симитлийското село Мечкул ще празнуват 24-ти май с... братята Кирил и Методий, създатели на азбуката ни. Става въпрос за огромна скална композиция, която е кръстена на тях. При това ликовете им сякаш са изваяни в камъните от невидима сила. Огромният скален град пази от зло малкото селище. Каменният феномен е само на 2 км от Мечкул и на 15 км от главния път за Гърция. Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. През 50-те години на миналия век с дружни усилия те вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина - покровител на семейството, светецът, който сбъдва желанията. "Вековна е традицията жителите на община Симитли да почитат празниците на св. Мина и на 24-ти май. Хората се дивят на чудните скални образувания и се зареждат с позитивна енергия от древното оброчище. Започнахме да събираме средства, за да разширим параклиса", твърди кметският наместник на Мечкул и Сенокос Христо Димитров. Сред дарителите за малкия храм са хора, чиито родове някога са живели по тези места. "На отсрещния баир пък е съществувала голяма църква, почти 200 квадрата, с името "Свети пророк Илия". Разрушена е преди два века, по-късно е намерена икона на Исус Христос в района", разкрива селският управник.

Преди много десетилетия тук е имало голямо селище, оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища и турската поща. Край Мечкул е минавал и пътят на виното. Някога е имало плодородни лозови масиви. Днес обаче са запазени само легендите и приказният скален град. Край някогашното древно оброчище са разположени каменните "гардове". Тук е прочутият исполински трон на Крали Марко, както и фигурите на Кирил и Методий. Много са и образите на животни. Сред тях се отличава каменният масив Чучулигата. Погледите привлича и т. нар. провиралище, издълбано в скалите като арка. Представлява кръгъл камък, прикрепян от три други. Под него се промушват хората, за да се очистят от зли сили и помисли. Тук е и каменната плоча, запечатала стъпката на Марко Кралевити.

"Преданията разказват, че в тази местност някога са се организирали и дегустации на вино. Креснеското дефиле се вижда като на длан. Река Струма тече под скалния град. Панорамата е прекрасна от върха на причудливо подредените, сякаш от ръка на дизайнер, гигантски скали. На 24-ти май и ние ще пийнем, за да почетем празника", казва Христо Димитров. Според него в тази местност е бил вторият слънчев часовник в България, след този в старата столица Плиска. В река Яна са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпали самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени. Според някои в тях се къпали и тракийските принцеси. На върха на скалната композиция край параклиса гордо се вее националният трибагреник. Пред параклиса има голям каменен триъгълник, който местните твърдят, че е всевиждащото Божие око. Съвсем наблизо, на петнадесетина минути път, на юг от параклиса, са причудливите каменни фигури на великани. Впечатлява и вековното дърво Липата - то е израснало между скалите и така се е огънало, че прилича на огнедишаща ламя. "Встрани е Богинята Майка, почитана още от най-дълбока древност. Има много каменни глави, от огромните скали гледат сериозни лица със смръщени вежди. Една от скалите пък прилича на огромно щраусово яйце", твърди кметският наместник.
Хората в Мечкул разказват, че някога в местността е имало голям харман върху бакърена плоча. По 9 коня са впрягани във вършитбата на житото.

"Длъжни сме да превърнем това чудно и свято място в туристическа атракция. Тези скални композиции са прекрасни. Който е дошъл да ги види, е останал удивен от природния феномен. Че кой друг си има Кирил и Методий от скали?!", допълва Димитров.


▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай