Семинарията и "България" затворени още седем дни

Семинарията и "България" затворени още седем дни | StandartNews.com

Строителят на новото трамвайно трасе с глоба от 42 000 лв. за всеки ден закъснение

София. Със седмица ще закъснее пускането на новото трамвайно трасе по бул."България". Ремонтът трябваше да приключи до 1 юли, но надзорът на проекта има множество забележки по качеството на довършителните дейности. Фирмата изпълнител "СК 13 Трансстрой" е обещала да коригира нередностите в рамките на седмица, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов. Става дума за некачествено изпълнение на част от новите спирките на трамвая и подходите към тях, на настилките на пероните и на отводнителните съоръжения. За всеки ден закъснение строителната фирма ще търпи санкция от 42 000 лв. - 0,5% от стойността на договора.

С пускането на новата трамвайна линия ще започнат да се движат и новите мотриси, доставени в началото на тази година. Неремонтиран обаче остава участъкът при кръстовището с бул. "Ак. Иван Гешов". Той ще бъде обновен заедно с построяването на кръговата естакада. Група граждани, която не желае на това място да има кръстовище на две нива, обжалва подробния устройствен план и това забавя процедурата по издаването на разрешенията за строеж, обясни Христов. Очаква се до края на юли съдът да се произнесе и, ако даде зелена светлина на проекта, строителството на естакадата да започне до края на годината.

От 1 до 6 юли пък изцяло се затваря кръстовището на две нива при Семинарията, което се строи от края на миналата година. Причината е изливането на голямо количество бетон и преасфалтиране на средните пътни платна. През шестте дни работата ще се извършва на три смени, при валежи обаче е възможно забавяне, предупредиха от Столична община. Кръстовището вече е изградено на 90% и ще бъде готово до 15 юли, както е планирано, посочи Любомир Христов. Заради затварянето му ще има промени в маршрутите на автобусните линии с номера 88, 94, 102 и 120. За автомобилите до 6 юли включително почти всички заобиколни маршрути ще са със сериозно натоварване. По алтернативните булеварди "Черни връх" и "Драган Цанков" се вият опашки от автомобили. Друг вариант е колите да минават през Зоологическата градина или "Цариградско шосе", което обаче се ремонтира в участъка от надлеза на 4-ти километър до разклона за летището.

Пускат трамваите по зелена морава

Зелени тревни площи ще поемат шума и вибрациите от преминаващите по тях трамваи. Тази нова идея ще намери реализация в бъдещите проекти на Столична община за ремонти на трамвайните трасета по подобие на много европейски градове. "За съжаление не можем да я осъществим при рехабилитацията на линията по бул. "България", тъй като проектът бе одобрен от Еврокомисията без зелени площи", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. При ремонта на пространството около Руски паметник обаче със сигурност мотрисите покрай него ще се движат върху трева. Участъкът ще послужи като демонстрационен проект за предимствата на зелената площ. Освен естетически качества, тя действа като естествен отводнител при дъждове, намалява градския топлинен ефект и замърсяването като цяло. Следващият такъв проект ще бъде по линията по бул. "Македония", съобщи Любомир Христов.

Влизаме на спирка с билет или карта

Достъпът до част от трамвайните спирки в София ще бъде възможен само срещу представяне на билет или карта. Специални турникети с устройства за разчитане на електронни карти и хартиени билети ще бъдат поставени на входовете към трамвайните перони подобно на столичното метро. Целта на мярката е да се намалят гратисчиите. За нея съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, който вчера инспектира ремонта на трамвайното трасе по бул. "България". Булевардът е едно от местата в София, където е възможно да се поставят устройствата за контролиран достъп. Това обаче ще стане догодина. "Центърът за градска мобилност в момента са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради системата", заяви Христов. Тя ще е възможна само там, където има обособени оградени трасета и достъпът до спирките е чрез преминаване на подлез. Подобни места освен на бул. "България" в София са бул. "Цар Борис III", където минава трамвай номер 5, и Ботевградско шосе, където се движи трамвай номер 22. Преди всяка такава спирка ще има билетни автомати за пътниците без карти за градския транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай