Село Трън остана без казан за ракия

Село Трън остана без казан за ракия | StandartNews.com

Смолян. "В момента казанът за варене на ракия в смолянското село Търън е запечатан и не се вари ракия, поради липса на лиценз", съобщи кметът на селото Явор Говедаров. Той обясни, че е извършена проверка от „Митница" – Пловдив и след като е установено, че собственикът е нямал необходимия за варене на ракия лиценз , проверяващите са иззели капаците и тръбите на казаните и са му съставили акт.

Вследствие на това човекът е предприел мерки, за да узакони дейността си. След като си плати глобата, ще внесе необходимите документи, за да получи лиценз. Говедаров обясни, че всеки гражданин има право да си свари 30 литра ракия, като за литър се заплаща по 2.20 лв. Ако пък човек иска да свари повече от 30 литра, плаща 4.40 лв. на литър.

„Баков не е внасял никакви акцизи в митницата и при извършената надлежна проверка това е установено", каза Говедаров. Кметът подчерта, че законите трябва да се спазват и да се налагат глоби при констатирани нарушения. Сега има хора, които чакат собственикът да си плати глобата и да си узакони дейността, за да могат да си сварят ракия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай