Село сади кестенова гора, за да се препитава

Село сади кестенова гора, за да се препитава | StandartNews.com

Благоевград. Жители на симитлийското село Брежани ще разчитат на доходи от продажбата на кестени. През пролетта на следващата година те ще засадят огромна кестенова гора край селището. Плантацията с дърветата ще е на площ най-малко от 200 декара.

„Преди няколко години закриха мината в селото ни и повечето мъже са без работа. Предвижда се засаждането на стотици декари с нови дръвчета. Ще се обработва кестеновата гора, а кестените ще се продават. За тях има все по-голям интерес и чужди бизнесмени са готови да ги изкупуват на високи цени", разкри кметът на Брежани Благой Стефанов.

За осъществяването на идеята на местните хора ще помогнат от Национален парк „Пирин", които са готови да предоставят кестенови дръвчета. Ще им съдейства и Държавното горско стопанство в Симитли. Населеното място се слави с вкусните си кестени. Заради тях тук идват много чужденци и си тръгват с пълни торби.

„Това може да се окаже добър поминък за местните хора. Ще търсим заедно с община Симитли начини за кандидатстване по проекти на Европейски съюз, за да развием отглеждането на кестени", каза още селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай