Съкращават 1/3 от работниците в "Пиринска мура"

Съкращават 1/3 от работниците в "Пиринска мура" | StandartNews.com

Благоевград. Шефове забавят, но не забравят за протестите на своите подчинени. Това стана ясно от действията на Управителния съвет на „Пиринска мура" АД в Банско. Ръководителите на дружеството са внесли миналата седмица в Бюрото по труда в Разлог уведомително писмо за предвидени съкращения в предприятието. Ще бъдат уволнени в края на месец юни 104 от общо 270 работници. Като причини са посочени протестите на хората и спирането на производството през месец февруари тази година, което довело до загуба на клиенти.

„Това е безумие, такива работодатели нямат място в страната ни. В нашия синдикат членуват над 230 от всичките работници. По време на протестите хората бяха в едномесечен принудителен престой. Ще се борим докрай, за да не допуснем тази гавра с работниците", заяви лидерът на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов (на втората снимка).

Той припомни, че след двуседмични протести заради забавени 4 заплати и принудително спиране на работата по вина на работодателя бе подписано споразумение с посредничеството на кмета на община Банско Георги Икономов за поетапно издължаване към работниците. Шефовете поеха и ангажимент за стабилизиране на завода. От КНСБ вече готвят становище, което ще внесат в Агенцията по заетостта. Ще бъдат уведомени областния управител Муса Палев и областната инспекция по труда.

„Ще настояваме да се свика извънредно заседание на областния съвет за развитие. Ще предприемем всички законови мерки. Нарушена е процедурата за готвените масови уволнения. Ще алармираме и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Областната инспекция по труда трябва да спре тази процедура", каза още Емануил Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай