Ретро "дами" на 4 колела радват благоевградчани

Ретро "дами" на 4 колела радват благоевградчани | StandartNews.com

Обществеността с поклон пред паметта на Дядото

Ретро автомобили отново ще впечатляват с визия и класа жители и гости на Благоевград. Парадът на атрактивните возила започна днес в 10.30 часа на площад „Македония". Повечето от колите са на над половин век, но са в перфектно състояние благодарение на своите собственици и ценители на уникалността и красотата им. Традиционно събитието събра любителите на стари модели коли от различни поколения. И тази година могат да се видят не само познатите немски и руски марки, но и возила, произведени в България. В някои от тях са се возили първите мъже на страната, а днес те са се превърнали в символ на класа и носят духа на времето, в което са произведени. Те обаче са обновени и винаги създават страхотно настроение не само сред своите собственици, но и сред многобройните зрители. Парадът на старите и красиви „дами" на четири колела ще продължи до 13.30 часа, след това шествието от автомобили поема към Симитли и Сандански.

Благоевградската общественост ще отбележи днес 92 години от смъртта на Димитър Благоев - Дядото. Ритуалът по полагане на цветя ще се състои в 11.00 часа пред паметника на историческата личност на площад "Георги Измирлиев".

Димитър Благоев е патрон на Благоевград. Той е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай