Реститути лъскат фасади във Варна

Реститути лъскат фасади във Варна | StandartNews.com

Кметът на Варна Иван Портних е решил твърдо да накара реститути и собственици на исторически сгради край морето да им лъснат фасадите, да извършат необходимите укрепителни и реставрационни дейности. До 20 юли Министерството на културата ще утвърди около 450 архитектурни паметници, съобщи вчера градоначалникът. Община Варна ще накара собствениците им да ги ремонтират. "Представяте ли си каква визия ще добие тогава градът", коментира Портних. Той припомни, че вече е създаден специален отдел "Недвижимо културно наследство", който актуализира списъка им от 90-те години, заедно с неправителствени организации, които работят по проекта "Стара Варна". От общината вече са издирили 150 собственици, на които са изпратени нотариални покани да започнат за своя сметка необходимите укрепителни, консервационни и реставрационни дейности.

"Ако спестят събраните 2-3 месечни наема от отдадените за магазини и заведения имоти, ще лъснат фасадите им", категоричен е кметът. "А и сградите, които са обявени за паметници на културата, не плащат данък сгради", припомни Портних.
Ако собствениците на исторически сгради не изпълнят разпореждането, общината ще направи ремонтите за своя сметка, като върху имота се вписва законна ипотека в нейна полза. Обжалването на заповедта не спира изпълнението й, а по закон общината има право да поиска от съда да постанови незабавно изпълнение и да издаде изпълнителен лист, обясниха юристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай