Реформаторите се разцепиха преди сформиране на новия ОбС във Варна

Реформаторите се разцепиха преди сформиране на новия ОбС във Варна | StandartNews.com

Групата на "Реформатори и патриоти", избрани в новия ОбС се разцепи преди той да заработи. Водачът на листата и кандидатът за кмет Чавдар Трифонов положи клетва като независим съветник, което обяви публично преди старта на тържествената сесия.Така "Реформатори" и патриоти", които вкараха 6 общински съветници, остават с един по-малко.

"Имаме три разделителни линии, което стана ясно след проведеното първо заседание в неделя вечер на групата съветници на "РБ и Народен съюз". Първата е отношението към провелите се избори във Варна. Малцина сме тези, които смятаме, че изборите бяха тежко опорочени и манипулирани", обясни Чавдар Трифонов мотивите си за напускане на групата.

Втората разделителна линия е решението за безрезервна подкрепа на избора на председател на ОбС –т.е. на номинацията на ГЕРБ. Това означава, че реформаторите искат да бъдат част от мнозинството и отваря врати за преговори, каза Трифонов. Той не приема и решението на групата за зам.-председател на ОбС да е Светлан Златев, а не д-р Ивайло Митковски, което според него не отговаря на електоралната тежест на формациите в коалицията и е подмяна на вота.

По-късно се пусна слух, че и вторият в листата на "Реформатори и патриоти" д-р Ивайло Митковски ще излезе от групата, но той отрече. Всъщност че има разнобой в групата си пролича още на първата пресконференция, която реформаторите дадоха по отношение на жалбата за касиране на изборите, която Чавдар Трифонов подписа заедно с бившите министри и кандидати за кметове Данаил Папазов и Анелия Клисарова, но след се оттегли.

След полагане на клетва общинските съветници във Варна избраха с тайно гласуване председател. Освен номинацията на ГЕРБ за юриста Тодор Балабанов нямаше други предложения. Той беше избран с 36 гласа "за", останалите 15 бюлетини бяха недействителни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай