Психично болен чака документи за ТЕЛК от месеци

Психично болен чака документи за ТЕЛК от месеци | StandartNews.com

Психично болен пациент с диагнозата параноидна шизофрения чака с месеци за свидетелство от ТЕЛК. Лекарите отказват да подновят документите му, а той спира да пие хапчетата си, защото смята, че е добре, алармират негови роднини пред бТВ.

Оказва се, че мъжът е диагностициран е от около 5 години и си пие редовно лекарствата до преди няколко дни. Наскоро отива с баща си до ТЕЛК и от там му казват, че трябва да чака няколко месеца, за да получи нови документи.

„Докато чакаме, той спря да пие хапчетата и вече започнаха разправиите неприятностите у дома", обясниха близки. „Той помисли, че е здрав и ме пита защо да пия тия хапчета, като е здрав и прав. От всичко се притесняваме, не знаем как ще реагира, това е бомба със закъснител, ще стане така, че трябва да спим с отворени очи", обясняват роднините на болния.

Роднините изтъкват, че понякога прилагат хитрост, за да дадат хапчето на психично болния. Притесняват се, че в семейството има малко дете. Психиатри са на мнение, че болни с тази диагноза трябва да пият хапчетата си редовно.

„Държи се неадекватно, може да бъде подтиснат и да се изолира или пък да бъде агресивен, да търси прекалено много контакти с другите хора. Тези хора често пъти имат усещането, че ги преследват, че искат да им навредят, че ги наблюдават", коментира случаят психиатърът д-р Антония Иванова.

От управата на ТЕЛК- Благоевград коментираха случая с мъжа, който живее в общината. Те обясняват, че проблемът е в закриването на специализираните телкове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай