Проверяват борсата в Огняново

Проверяват борсата в Огняново | StandartNews.com

Пазарджик. Инспектират борсата за плодове и зеленчуци в Огняново. В 4,30 часа сутринта в сряда е започнала проверката в огняновската борса, съобщи управителят Нина Дачева. Инспектори от Българската агенция за безопасност на храните, Националната агенция по приходите и един полицай, са извършили проверка дали продавачите притежават регистрация като земеделски производители. По време на проверката не са констатирани наличието на македонски, гръцки или турски зеленчуци.

"Положението на зеленчукопроизводителите от района е много тежко", сподели Дачева. По думите й само за седмица цената на доматите, например е паднала в пъти. В момента на борсата един килограм домати е стигнал цена от 25 стотинки, което не може да върне инвестираните в производството средства.

По информация на земеделското министерство, координирани и масирани проверки са извършени по граничните контролно-пропускателни пунктове в България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. Мобилни групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НАП и агенция „Митници" правят пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и се реализират на пазара. С проверяващите експерти има и представители на земеделските производители в страната, които протестираха в последните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай