Проект "Социална кухня" стартира за тринадесети път в столицата

Проект "Социална кухня" стартира за тринадесети път в столицата | StandartNews.com

Проект "Социална кухня" стартира от 1 декември в столицата. Той се осъществява от Столична община за тринадесети пореден път. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя подписа договор с Ханс Бруке от „БНП Париба България", която е партньор на инициативата. 

Столичната община има специална политика за грижа и дейности, насочени за хората в нужда, обясни Фандъкова.

Проектът се реализира чрез общинското предприятие „Социален патронаж" и ще продължи до 31 март 2015г. Общо 1350 порции топла супа се раздават ежедневно, в работните дни на 12 пункта на територията на града, съобщиха от пресцентъра на СО.

Столична община участва и в проекти към Министерството на труда и социалната политика „Обществени трапезарии", финансиран от фонд „Социална закрила". По проекта общо 1021 порции дневно се раздават в 11 кухни в районите „Възраждане", „Сердика", „Подуяне", „Слатина", „Красна поляна", „Илинден", „Младост", ,,Витоша", „Люлин", „Връбница", ,,Банкя". Важно е тази програма да продължи целогодишно във всички райони, каза кметът Фандъкова.

През новата година ще се търсят средства за разкриване на трапезарии за социално слаби лица във всички райони на Столична община, стана ясно от Фандъкова. Тя уточни, че Социален патронаж други 1550 души получават храна.

Общината развива и сътрудничеството с отговорния бизнес за осигуряване на топла кухня за социално слаби. Такъв е проектът с фондация „Мисия без граници", която осигурява ежедневно топъл обяд на 200 лица в районите „Сердика" и „Подуяне".

През почивните дни функционира трапезария за бездомни граждани с помощта на фондация „Будно сърце".

Два кризисни центъра отварят врати в София за втора поредна година. В тях лица без дом ще могат да пренощуват и да получат храна. Центровете са отворени от 15 ноември, като през последната нощ подслон са потърсили 74 души. Функционират и три центъра за временно настаняване, уточниха от СО.

Продължава работата по проект „Улицата не е дом", който тази година се реализира на територията на три района „Оборище", „Лозенец" и „Триадица", като мобилен екип оказва подкрепа и помощ за бездомни лица на улицата с храна и топъл чай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай