Прибират боклука на пет общини в ново депо за 43 млн. лв

Прибират боклука на пет общини в ново депо за 43 млн. лв | StandartNews.com

Велико Търново. Първата копка по изграждане на регионално депо за битови отпадъци в общините Никопол, Павликени, Свищов, Белене и Левски беше направена днес на площадка „Санадиново".

То ще обслужва район с население над 100 000 души и се изгражда по проект на Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013г.", на стойност е 43 170 924 лева. Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз отпуска 34.64 млн. лв, а от държавния бюджет са дадени над 6,11 млн.лв. Петте общини също участват в проекта със собствен принос от 2 418 545 лв.

Очаква се годишните твърди битови отпадъци, които ще генерира, да са от порядъка на 36 хиляди тона. Регионалното депо трябва да влезе в експлоатация през 2015 година. При изграждането му ще бъдат ангажирани около 150 души, а след това ще бъдат назначени 38, съобщиха от община Павликени. Регионалният център за управление на отпадъците ще заема площ от близо 174 дка. Общият финансов ангажимент на Павликени към проекта е 544 000лв. Строителството трябва да приключи до края на декември 2014г.

След въвеждане в експлоатация е предвидено поетапно изграждане на две допълнителни клетки за неопасни отпадъци, които ще дадат 20-годишен живот на депото. „Община Павликени се включва в проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци с твърдата убеденост, че по този начин ще осигурим за населението на общината качествени комунални услуги и ще съумеем да спазим екологичните норми за депониране на отпадъците.", каза инж. Емануил Манолов кмет на Павликени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай