Посрещанаха с барикада новия шеф на Старозагорската опера

Посрещанаха с барикада новия шеф на Старозагорската опера | StandartNews.com

Стара Загора. С барикада на входа – така бе посрещнат новоназначеният директор на Старозагорската опера Петко Бонев, който не бе допуснат до работното си място в сряда сутринта. При опит да влезе дори се стигнало до леко стълкновение с протестиращите. В полицията са постъпили едновременно две жалби – от протестиращите, че новият шеф се кани да влезе със сила и от него самия, че не го допускат на работа. До късния след обяд двете страни изчакваха развоя на събитията без резултат.

„Още миналата седмица на срещата със зам.-министъра на културата Васил Василев ние заявихме, че оспорване назначението на Бонев след един непорозрачен конкурс, в нарушение на правилата и в явен конфликт на интереси на", заяви синдикалният лидер на мизакалните дейци и снециничните работниици към КНСБ Борислав Борисов.

„Вчера задействах процедурата по излизане от частната импресараска къща, на която сме собственици със съпругата ми", посочи самият Бонев, че вече изчистил конфликта на интереси. Фирмата му наистина дейставала докато бил шеф на камерната опера в Благоевград, но със съгласието на общинското ръководство. „Не са ме гонили, аз сам напуснах заради арогантаната и некомпетентна общинска управа", поясни Бонев Той беше категоричен, че няма да се откаже от поста като предишния невстъпил в длъжност директор Петър Раевски, който бе прогонен по същия начин. „Аз съм се явил на конкурс, спечелил съм го коректно, оценяваха ме 14 души жури", категоричен бе Бонев. Амбицията му била да върне оперното изкуство в Старозагорската държавна опера, която сега имала малко чисто оперни заглавия и то стари, възстановени. Освен това от министерството на култулата му казали, че трупата виси на „червено" с 200 хил. лв заради непризнати билети за спектакли.

„Оспорваме в съда този одит и санкцията, както и нарушените правила при провеждането на конкурса", заяви от своя страна бившият директор Красимир Къшев , който бе временен шеф цели 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай