Почва изграждането на регионално депо за битови отпадъци в Старозагорско

Момент на подписването на договора за изграждането на регионално депо за и битови отпадъци

Почва изграждането на регионално депо за битови отпадъци в Старозагорско | StandartNews.com

Стара Загора. До средата на идната година 11-те общини от Старозагорска област плюс сливенската община Твърдица ще депонират битовите отпадъци в регионално депо край старозагорското с. Ракитница. Договорът с главния изпълнител – консорциум от 4 строителни фирми, бе подписан от кмета на Стара Загора Живко Тодоров в петък.

 

Изграждането на регионалния център за управление на отпадъците включва като подобекти регионално депо за неопасни отпадъци, общински център за рециклиране и инсталация за сепариране и закрито компостиране и три претоварни станции – в Казанлък, Гурково и Гълъбово. Общтаа стойност на проекта е над 52 млн. лв, като огромната част се финансира от европрограмата „Околна среда". Съфинансирането от държавата е 7,4 млн. лв, а от общините – 2,6 млн. лв.

 

Въпреки известното забавяне на старта зарди обжалване на оценката за въздействие върху околната среда и подробния устройствен план, строителите гарантират, че ще се включват в предварителния срок – юни идната година.

 

Обемът на депонираните отпадъци в регионалното депо е 1,2 млн. куб и ще се експлоатира 7 години. В този период общините от региона трябва да изградят завод за преработка на битовите отпадъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай