Пенсионери в дома в Добрич говорят по скайп с деца и внуци

Пенсионери в дома в Добрич говорят по скайп с деца и внуци | StandartNews.com

Добрич. Пенсионерите, настанени в добричкия Дом за стари хора, са единствените в страната, които разговарят с деца и внуци в страната и чужбина чрез скайп. Това е факт, благодарение на дарението, което бе направено в размер на 7000 долара по европейската инициатива „Е – достъпност за слепи хора и хора със зрителни увреждания за централна и източна Европа" на Международния съюз по далекосъобщенията чрез Министерството на транспорта, както и вече изградената по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова в сградата на дома интернет кабинет.

Със средствата от дарението, което бе представено в присъствието на зам.-министъра на транспорта Камен Спасов и кмета Детелина Николова е изградена е безжична мрежа, която осигурява интернет достъп до всички помещения в сградата, до всяка стая на домуващите.

Закупени са два таблета, три преносими компютъра за комуникация с близки на домуващите, за осъществяване на достъп до електронни медии. На преносимите компютри е инсталиран специализиран софтуер за незрящи, тъй като голяма част от възрастните хора са със зрителни проблеми. Зам.-министър Камен Спасов сподели, че се радва, че всички в дома имат стимул да използват новата техника, още повече, че има и възможност за видеовръзка. Той пожела на възрастните хора да имат само положителни емоции с новата придобивка.

Първи от новата комуникация се възползва 74-годишният Йордан Вълчанов, който разговаря по Скайп със сина си Красен Дончев и съпругата му Мария, който са в Кьолн, Германия. Пенсионерът благодари на сина и снаха си за жеста, който те направиха преди седмици - осигуриха дарение на стойност 100 000 евро за Дома за стари хора и на Центъра за психично здраве в Добрич. На дома бяха предоставени 25 болнични легла, специално пригодени и за лежащоболни, както и матраци. 71-годишната Веска Тодорова пък говори с внучката си. Почти една трета от хората в дома имат близки в чужбина, казаха социални работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай